hirdetés

A jövő hét folyamán is folytatja a kormány az oltási akcióhetet, a már ismert konstrukció alapján – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken. A kormányfő szerint növelték a kapacitást, az eszközök rendelkezésre állnak, így az egészségügy bírja a nyomást, és nem fog összeomlani újabb hullámok esetén sem.

 

A kormányfő számított rá, hogy sikeres lesz az akcióhét, hiszen bár – ahogy fogalmazott – a magyarokat nehéz kiismerni, de egy komoly, felelősségteljes nemzet.

„Reménykedtem, hogy ilyen sikeres lesz az oltási akcióhét; az emberek mindig az utolsó egy-két nap intézik az ügyeiket, akik nem oltásellenesek, viszont a legkisebb ügyintézéssel el tudják intézni az oltást, azok élnek is a lehetőséggel” – fogalmazott a műsorban.

Mint mondta, átlagosan 4-6 hónap után a második oltás ellenanyaga gyengül, ezért vannak, akik két oltás után elkapják a vírust, így kiemelten fontos a harmadik adag oltóanyag.

Nincs ok a zárásra, folytatta a Kossuth rádióban miniszterelnök.

„Minden rosszat szeretnék elkerülni, ha sikerül fékezni, akkor nincs okunk zárni, a zárás csak lassítás, a megoldás az oltás” – fogalmazott.

Orbán Viktor kérte az embereket, hogy az eddigi vírus elleni intézkedéseket, így a maszkviselést is tartsák be. Megismételte: mindenki vegye fel a harmadik oltást, „aki felvette, annak megmentettük az életét, tegyük azt, ami a helyes, azt, ami jó, ez pedig a harmadik oltás”.

Orbán Viktor külön kérte a szülőket, hogy oltassák be a gyerekeket, hiszen kevesebb mint egy hónapon belül érkezik az első szállítmány az 5-11 éveseknél alkalmazható vakcinából, amiből a kormány 2 millió darabot szerzett be.

A Kossuth rádióban készült interjúban szóba került a védekezés és az egészségügy leterheltsége is.

„Minden az orvosok, ápolók hősiességén múlik, emberfeletti munkát végeznek immár két éve” – mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: meghozták az intézkedéseket, soha nem látott béremelést hajtottak végre, „70 százalékkal emeltük az ápolók bérét”.

A miniszterelnök kijelentette az ország velük van, az eszközök, a lélegeztetőgépek rendelkezésre állnak, vakcina van, orvosság van, amivel a betegek fájdalmait enyhíteni lehet.

Orbán Viktor szerint minden adott, hogy az egészségügy ne omoljon össze: a magyarországi egészségügyi kapacitás nagyobb, mint tőlünk nyugatra.

(cst)