hirdetés

Az Ökotárs Alapítvány elleni „rendőrattakról” kérdezi Papp Károly országos rendőrfőkapitányt a szocialista Bárándy Gergely, aki szerint „jó esélye” van annak, hogy a miniszterelnök személyes parancsára tartottak házkutatást a civil szervet irodájában. Emiatt az ORFK vezetőjének vállalnia kell a következményeket.

móra vera ökotárs

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő levélben fordul a rendőrfőkapitányhoz azt tudakolva, hogy kinek az utasítására vonult ki több tucat készenléti rendőr az Ökotárs Alapítvány irodájához? Politikai megrendelésre, esetleg Orbán Viktor miniszterelnök személyes parancsára, vagy a belügyminisztériumi utasításra történt-e, vagy szakmai döntés volt? Melyik rendőri vezető volt érte a felelős? -kérdezi Bárándy levelében az ORFK elsőszámú vezetőjét.

Az ellenzéki politikus szerint az a rendőri vezető, amelyik politikai indíttatású döntést hoz belép a politikai térbe, és így vállalnia kell ennek a politikai következményeit is. Márpedig a civil alapítvány rendőri rohamakor ez történt – tette hozzá.

Bárándy Gergely azt mondta, „jó esélye van annak, hogy a miniszterelnök személyes parancsára történt a rendőrattak”. Ezt a szocialista képviselő azzal magyarázta, hogy Orbán Viktor tegnapi felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy ezek a civilek idegen hatalmak érdekeit szolgálják. Hozzátette: nem felel meg a jogállami normáknak, ha ebben az ügyben a rendőrséget megfélemlítésre használják a civilekkel szemben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember 8-án nagy erőkkel vonult ki az Ökotárs Szerb utcai irodájához, ahol  hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében házkutatást tartott.

Orbán Viktor hétfőn a parlament úgy fogalmazott: „azt szeretnénk, ha tiszta víz kerülne a pohárba, mert zavar bennünket a kétszínűség meg a hazugság. Nem szeretjük, ha valaki szabadságot mond, de zsoldban áll, függetlenséget mond, de kitartott, civilnek mondja magát, közben meg fizetett politikai aktivista. Törvénytiszteletről beszél, de ha a saját pénzügyeiről van szó, akkor kivételes elbánást kér, mondván, hogy ez nem magyar pénz”.