hirdetés

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adott át Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd hercegnek.

orban_szaudi herceg

A kormányfő ünnepi köszöntőjében kiemelte: a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein.  Ezt a nyugat-európai kultúrában társadalmi felelősségnek nevezik – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: mielőtt Magyarország ennek a nyugati kultúrának a része lett volna, egyszerűen úgy mondták volna: „a jó embereknek” adták a kitüntetést.
A szaúdi királyság uralkodócsaládjának tagja a magyar-szaúdi gazdasági kapcsolatok fejlesztésért végzett munkájáért részesült az elismerésben. A díjazott méltatásakor életútjáról elhangzott: vállalatgazdálkodási és társadalomtudományi tanulmányait New Yorkban és Kaliforniában folytatta, 1980-ban alapította a Kingdom of Holding Company céget, amely a világ és a térség legsikeresebb üzleti vállalkozása. A vállalat többek között a pénzügyi szolgáltatások, a szállodaipar, valamint ingatlanpiaci és média-beruházások területén érdekelt.
A herceg 73 állami és nemzetközi szervezet kitüntetésének birtokosa. Számtalan egyetem, közte a Budapesti Corvinus Egyetem is díszdoktorává avatta.