hirdetés

Az ellenőrizetlen tömegek beáramlása kezelhetetlen helyzetet idéz elő Európában. Ezt is elmondta most Orbán Viktor belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György, aki nemrég még a Katasztrófavédelem vezetője volt. A tanácsadó az olasz kormányfőnek üzent, és szerinte Renzinek a délolaszokat is meg kellett volna kérdeznie migránsügyben. Bakondi simán le baloldali migránspolitikázta az olasz kormányfő nézeteit.

 békéscsabai menekülttábor

Bakondi György szerint erről Matteo Renzi olasz kormányfőnek a Dél-Olaszországban élők véleményét kellett volna megkérdezni, akik a migrációs hullámtól szenvednek. A belbiztonsági főtanácsadó szerint az olasz kormányfő „ideológiai alapú” nyilatkozatot tett, amely jól illeszkedik a baloldali migránsbarát politikához. A La Repubblica balközép olasz napilap vasárnap írt arról, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök előző nap a La Repubblica Rómában zajló író-olvasó találkozóján azt mondta, hogy nem törődik a kelet-európai országok kritikáival.

A keleti államok, amelyeket Európa megmentett a válságtól, ugyanazok, amelyek ma falakat emelnek és erkölcsi leckét adnak a migrációról, nem törődve azzal, hogy egy gyerek a tengerbe fullad-e vagy sem – idézte a napilap az olasz kormányfő, Renzi szavait.

Bakondi György a köztévében, a kormány szócsövében kiemelte, hogy Magyarország minden, az illegális bevándorlással szemben fellépő országgal szolidáris. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja – amelyet szóban és írásban már többször rögzített – továbbra is egyértelmű. A migrációt meg kell állítani, az útvonalakat ellenőrizni kell.

A tűzoltóban és a besorozandó katonákkal korábban foglalkozó, ma már belbiztonsági tanácsadó szerint a migrációs hullám mindkét fő útvonalon folytatódni fog. Az egyelőre bizonytalan, hogy az EU–Törökország közötti megállapodás függvényében mi történik a balkáni útvonalon. Bakondi György kitért arra is, hogy az elmúlt napokban száz felett volt az illegális határátlépés miatt elfogott emberek száma. Az Ásotthalmon tervezett tranzitzóna kapcsán kiemelte: téves értelmezés, hogy az egy migránstábor lesz. Ott a beérkezők teljes körű – egészségügyi, nemzetbiztonsági, rendvédelmi, jogi – ellenőrzését követően 72 órán belül döntés születik, hogy visszairányítják őket, vagy megkaphatják a menekültstátuszt – fejtette ki a belbiztonsági főtanácsadó.