hirdetés

A nyári szünet előtti utolsó munkahetét kezdte meg hétfőn az Országgyűlés. Hétfő délután Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselőknek. Szóba került az akkumulátorgyárak kérdése, de a migránsozás sem maradt el. A miniszterelnök szerint akkumulátorgyárakra szükség van, külföldi munkásokra szintén, emigránsokra nincs. Orbán azt sem titkolta több akkugyár lesz, mint az LMP képviselői.

Az azonnali kérdések óráját Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője indította, aki azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte a kormány a felelős-e a magas inflációért. A hvg.hu tudósítása szerint Orbán Viktor erre úgy válaszolt: egymás után hoznak olyan intézkedéseket, amelyekkel igyekeznek letörni az inflációt, így az év végére egyszámjegyű lesz.  Orbán beszédében hozzátette:„a baloldalt nem érinti az infláció, mert az ellenzék dollárban számol.”

A miniszterelnök ezzel a megjegyzésével a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldről érkezett kampánytámogatására, illetve a kormánypropaganda által bevezetett „dollárbaloldal” kifejezésre utalt. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Állami Számvevőszék nemrég összesen hárommilliárd forintot meghaladó büntetést lengetett be az ellenzéki pártoknak tiltott kampánytámogatásra hivatkozva.

Lukács László György (Jobbik) többek között arra volt kíváncsi, hogy miért vendégmunkásokat hoz be a kormány, miért nem a magyar munkaerőt részesíti előnyben? A kormányfő úgy válaszolt: a csak akkor jöhet a vendégmunkás, ha a munkáltató igazolni tudja, hogy a pozícióra nem talált magyar munkaerőt, ráadásul a vendégmunkás csak két évig maradhat, ezt követően el kell hagynia az országot. Hozzátette, 90 ezer betöltetlen álláshely van itthon, de ellentétben például a németekkel, a magyar kormány nem a migrációval kezelné a munkaerőhiányt, hanem a szabályozott vendégmunkával.

Orbán Viktor a jobbikos képviselő migrációval kapcsolatos kérdésére később úgy reagált: „Ön itt feláll, a bevándorlóország ellen beszél, de a maga elnöke [Gyöngyösi Márton EP-képviselő] az EP-ben megszavazza azt a migrációs csomagot, hogy migránsgettókat kelljen építeni Magyarországra.”

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője az akkugyárakról kérdezett. Szerinte a hatóságok nem képesek megvédeni sem az embereket, sem a környezetet ezektől a veszélyes üzemektől. Hozzátette, az is csak véletlenül derült ki, hogy a kormány kínai méreglerakatot létesítene Soroksáron. A miniszterelnök tagadta a Direkt36 erről szóló cikkének valóságtartalmát és úgy fogalmazott:

„Ilyen vegyianyag-elosztó nem fog épülni, ön nyugodtan alhat.”

A kormányfő hozzátette, Magyarországon a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok vannak érvényben, majd megjegyezte, a lengyelekkel, a franciákkal és a svédekkel versenyzünk a második helyért, mert a 2030-as évekre az első helyen biztos Németország lesz az akkumulátorgyártás-kapacitás terén. Orbán szerint ezekre a gyárakra szükség van, mivel a már működő autógyárakban dolgozók elveszítik a munkájukat, ha nem lesz a gyár mellett akkumulátorgyár is.

Azt, hogy pontosan hány akkumulátor gyár lesz Magyarországon, Kanász-Nagy Máté (LMP) próbálta megtudni a miniszterelnöktől. Kérdésére Orbán úgy felelt: „lehet, hogy több akkumulátorgyár lesz, mint ahány LMP párttag van.” Mint mondta, nem akarják feladni sok évtized munkáját, amit Magyarország a gépgyártás terén elért, néhány „ködös zöld gondolatért”, amit az LMP próbál előadni.