hirdetés

A miniszterelnök védelmébe vett Lázárt. S több tiszteletet vár. Mint ismeretes, tegnap élesen bírálta Lázár János Amerikát, s a magyar közellenségnek kikiáltott Soros Györgyöt is, azonban simán egy mondattal megsemmisítették a magyar minisztert. A Fehér Ház szóvivője közölte, nem biztos benne, hogy mindez megérne egy választ is.

orbán-lázár-hvg

Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján arról beszélt,  hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött. A Miniszterelnökség vezetője szerint arra lehet számítani a következő időszakban, hogy Soros György aktívan is kész fellépni az egyik legveszélyesebbnek tekintett európai politikai ellenfele, az Orbán-kormány ellen.

Amikor befolyásos amerikai személyiségek nyilatkoznak, akik Soros úr barátai, szövetségesei, elvbarátai, akkor mögöttük mindig ő lelhető fel – fogalmazott Lázár, hozzátéve, hogy ez nem áll messze azoktól a megjegyzésektől sem, amelyek szerint a bevándorlás szervezett dolog.

Az AP hírügynökség Lázár mondatai után megszólaltatta a Fehér Ház szóvivőjét, Josh Earnestet, aki így reagált az elhangzottakra.:

– Nem vagyok biztos benne, hogy ezek megérnek egy választ – a szóvivő közölte, nem ismeri pontosan Lázár szavait.

Mint közismert, a Fidesz nemrég indított kampányt  a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás kapcsán, ahol tévében, rádióban és utcai óriásplakátokon is „üzennek Brüsszelnek”, hogy ők is megértsék, a magyar kormány nem kér az Európai Unió menekülteket érintő befogadási terveiből, főleg nem úgy, hogy átnyúlnának a tagállamok feje felett, sőt, meg is büntetnék a renitens országokat.

A migránsválság óta megszaporodtak a bevándorlás útjában álló Magyarországra tett amerikai megjegyzések, amelyek mögött a nyíltan bevándorláspárti Soros György nevéhez köthető európai háttérhatalom áll – jelentette ki a 180 percben a kormányfő.

Mi egy demokratikus Európai Uniót akarunk, amelynek etnikai, kulturális összetételét nem egy brüsszeli elit határozza meg az európai népek akarata ellenére – reagált Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában a tervezett kvótaellenes magyar népszavazást ért brüsszeli kritikákra. A magyarok és a lengyelek is joggal várnak el több tiszteletet az Egyesült Államok volt és jelenlegi vezetőitől – reagált Orbán Viktor arra, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök „putyinizálódással” vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot. Megjegyezte, tetszik neki, amit Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke mondott az ügyben, vagyis hogy Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia.

A miniszterelnök szerint a Magyarországra, Lengyelországra és általában Közép-Európára tett negatív megjegyzések, amelyek megszaporodtak a migránsválság óta, nem véletlen elszólások. Ugyanis a Demokrata Párt vezetői mögött (…) Soros Györgyöt kell látnunk , aki azt hirdette meg, hogy minden évben be kell engedni legalább egymillió muszlimot Európába – mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarország akadályát jelenti ennek a Soros-féle amerikai tervnek.

A kormányfő ezek alapján Bill Clinton szavait úgy kommentálta: a száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé.