hirdetés

A neves villanyszerelő, gázszerelő, stadionépító, csatornázó , és trafikos polgármester Mészáros Lőrinc cégéről kiderlt a legjobb kertépítő is. A felcsúti polgármester most olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott. Most ezt Mészáros cége meg is kapja. Természetesen Mészáros nagyon jó barátságot ápol a miniszterlnökkel is, de mindez pályázati sikerességével nincs összefüggésben csupán véletlen.
Alig egy hónap alatt két alcsúti közbeszerzési pályázaton is nyert a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége. Mindkét pályázatot az Alcsúti Arborétum fejlesztésére írta ki a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP).
Az első tender kertészeti munkák kivitelezésére vonatkozott, és nettó értéke 17,8 millió forint volt. (Az eredményt június 4-én tették közzé a közbeszerzes.hu-n) Ezen a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. két ellenfelet is maga mögé utasított, noha ezek a cégek komoly tapasztalatokkal rendelkeztek kertészeti munkák terén. Mindkét cég rendelkezik saját honlappal: a szombathelyi Prenorén például az szerepel, hogy az „ország egyik legnagyobb díszfaiskolájaként 1949 óta – ma már 240 hektáron – foglalkozunk díszfaiskolai termesztéssel Szombathely északi részén, a Kőszegi-hegység lábánál. Díszfák, díszcserjék, fenyőfélék több mint 800 faját, fajtáját állítjuk elő a szaporítóanyagoktól kezdve a koros, kifejlett növényekig többféle méretben. (…) Kertek, parkok tervezése és teljes körű kivitelezése (burkolatépítés, öntözőrendszer-telepítés, gépi füvesítés, túlkoros fák ültetése stb.) mellett parkfenntartási munkákat is végzünk”. A honlapon hosszan sorolják még egyéb tevékenységüket és referenciáikat is.
A másik cég, a gödöllői „Lyra Florae Kertépítészeti Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1994-ben alakult, ma már 25-30 főt foglalkoztató vállalkozás. Cégünk fő profilja a zöldfelület- és kerttervezés, a kertépítés, parkosítás és az ezekhez kapcsolódó műszaki létesítmények tervezése, kivitelezése, fenntartása, magánszemélyek, illetve közületek részére”. Ezenkívül a cég tó- és játszótérépítéssel is foglalkozik.
Velük ellentétben a felcsúti polgármester cégének továbbra sincs honlapja (vagy valami speciális, titkos néven fut, mert mi nem találtuk meg). Mészáros cége eddig főleg csatornázási és stadionépítési tendereken szerepelt – és győzött –, a kerti munkálatok most új feladatnak tűnnek. Az Alcsúti Arborétumban fakivágást, -ültetést és -gallyazást kell végezni, ám a cégadatbázis szerint a felcsúti polgármester cégénél konkrétan kertészeti munka nincs a bejegyzett tevékenység közt, de az interneten mi sem találtunk olyan munkát, megbízást, ahol ilyet végzett volna. (Ez persze nem zárja ki az ellenkezőjét.)
A Duna–Ipoly Nemzeti Park a következőt válaszolta a munkatapasztalatot firtató kérdésekre: „az alkalmassági követelményeknek a közbeszerzésben ajánlatot adó mindhárom cég (…) megfelelt (…)” Hozzátették: a Mészáros és Mészáros alvállalkozója, a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft. már korábban is végzett munkát az arborétumban. „A közbeszerzési eljárás felhívásában az ajánlatok értékelési szempontjaként a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás került meghatározásra. A 17.826.065 Ft nettó ajánlati árral a Mészáros és Mészáros Kft. (…) nyújtotta be a legalacsonyabb ellenszolgáltatásra vonatkozó ajánlatot.”
A 141 millió plusz áfa
A másik tender szintén az Alcsúti Arborétumra vonatkozott (kiíró szintén a DINP, kihirdetve június 11-én), ennél építési beruházást kell végezni, nettó 141 millió forintért. A felcsúti polgármester cége mellett a másik, végül vesztes pályázó a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. volt. Itt útépítési, felújítási és vízvezeték-építési munkálatokat kell végezni a kiírás szerint. A két tender értéke együtt csaknem nettó 160 millió forint, ennek bruttó értéke tehát meghaladja a 200 milliót is.
Az Index még februárban írta, hogy az arborétum „üzemeltetője az Orbán Viktor által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában álló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel. Az Átlátszó még 2012-ben írta meg, hogy az arborétum 200 millió forintos állami támogatást kapott.  Az Orbán által létrehozott alapítvány több százmillió forintért vásárolt földeket a kormányfő szülőfalujában, és hogy a miniszterelnökhöz személyes szálakon is kötődő pályázók – például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester – nyerték a legtöbb állami termőföldbérletet a környéken. A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégének tulajdonában áll az Alcsútdoboz-Hatvan pusztai majorság, az egykor az Alcsúti Arborétumot is megalapító József főherceg uradalmának központja”.

Az arborétum honlapján ma is három partner van felsorolva: a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (a fenti pályázatok kiírója), a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel és Étterem. A PFLA-at működtető alapítvány elnöke nem más, mint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. A nyertes.