hirdetés

Orbán kontra Bárándy asszó volt. A fideszes Budai Gyula bírákra tett kijelentéséről és személyes vagyongyarapodásáról is kérdezték a kormányfőt az azonnali kérdések során hétfőn, a parlamentben. Bárándy Gergely is megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szerinte is minden bíró komcsi-e?

Budapest, 2013. december 11. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felszólal az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 11-én. MTI Fotó: Bruzák NoémiBárándy Gergely “Ön szerint is komcsi a teljes bírói kar?” címmel tett fel kérdést a miniszterelnöknek. A politikus azt mondta, hogy Budai Gyula, az igazságügyi bizottság fideszes alelnöke a testület ülésén “lekomcsizta” a teljes bírói kart. Ez a Fidesz és a kormány valamint a miniszterelnök személyes véleménye a bírói karról – tette fel a kérdést a képviselő, aki elhatárolódásra szólította fel Orbán Viktort.

A mostani esetet a Magyar Bírói Egyesület is szóvá tette és arra kérte a törvényhozó és végrehajtó hatalom meghatározó szereplőit, hogy lépjenek fel és határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor miniszterelnök a képviselő kérdésének írásbeli címére felelve azt mondta, “nem szerintem a teljes bírói kar nem komcsi”.

Bárándy Gergely válaszul úgy fogalmazott, ezzel a kormányfő “gyakorlatilag lekomcsizta”, ha nem is a teljes bírói kart, de legalábbis egy részét. Újra azt kérte a miniszterelnöktől, hogy határolódjon el Budai Gyula kijelentésétől.

Válaszul a kormányfő kijelentette, hogy az alaptörvény kimondja, a bírák független és csak a törvénynek vannak alárendelve és a kormány ezt tiszteletben tartja.

Orbán Viktor egyúttal idézte a Magyar Bírói Egyesület 2012 januári közleményét, amelyben példátlannak nevezték, hogy egy országgyűlési képviselő a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezett és számonkéréssel fenyegetett. “Ez az országgyűlési képviselő ön volt Bárándy úr, ennyit a kérdésének a hitelességéről” – fogalmazott.