hirdetés

Amerika megcáfolta Orbán Viktort az arab szomszédjával kapcsolatosan. Ghaith Rashad Pharaon ugyanis FBI körözés alatt áll csalás és sikkasztás miatt. Mint ismeretes, a miniszterelnök elismerte, hogy találkozott a szaúdi szomszédjával, akit a magyar hatóságok leprioráltak, és semmi gond nincs az üzletemberrel. Nos, valami csak van ezzel a Pharaonnal, csak nehogy az legyen, hogy mi figyelembe sem vesszük a körözését, mint ahogy ezt a MOL-vezérrel, Hernádival is tesszük évek óta, akit a horvátok köröznek.
pharaon-rashadGhaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban. A 444.hu megkeresésére Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka megerősítette, hogy az arab üzletembert körözik.

A Magyar Narancs korábban azt írta, hogy Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres villát.

A Belügyminisztérium szerint Pharaon nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt.

Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntettük, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást – írták. Ugyanezt állította október 27-i sajtótájékoztatóján Rogán Antal is. Október 24-én Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbánt kérdezte a témában a parlamentben. Orbán válaszában elismerte, hogy személyesen is találkozott Pharaonnal, akit szerinte megvizsgáltak a magyar hatóságok, de nem tártak fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot.

A belügy nem hazudott, hisz nem is európai szervek, hanem az FBI keresi Pharaont. Rogán is igazat mondott így e tekintetben. Azt, hogy az üzletember nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, szintén igaz, hisz az, hogy az FBI keresi, nem kockázat Magyarországra nézve.

Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat a bíróság Washington, DC-ben, az elfogatási parancsot is aznap adták ki. Az elfogatóparancs még mindig érvényes – írta Watnik az USA magyarországi nagykövetségének sajtósa. Magyarország tagja az Interpolnak és kiadatási egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Az Interpol Red Notice-ában külön is kiemelik, hogy ha olyan országban találják a körözött személyt, ahol kiadható, akkor tartóztassák le.