hirdetés

Tovább gyűrűzik a botrány Rákospalotán. A Xv. kerületben elmaradhat az önkormányzati választás is idén, mert a Fideszes képviselők sorra torpedózzák a polgármestert és a városrész költségvetését. Mivel nincs elfogadott költségvetés, így az állami normatíva sem jár, és az önkormányzati választások lebonyolítására szánt pénzhez sem nyúlhatnak, hisz a Kormányhivatal kezeli a pénzügyeket. Azonban más baj is van.

 

Sarokba szorította magát a XV.kerületi Fidesz képviselőcsoportja azzal, hogy rendre elutasítja a kerület költségvetését.  Arról ugyanis a képviselők megfeledkeztek, hogy így az önkormányzati választás is elmaradhat, hisz erre sincs meg a pénz költségvetés nélkül. Így azon reményük, hogy ezen pénzügyi puccsal megdöntik a liberális vezetésű kerületet, elszállhat , hisz őket sem lehet így megválasztani majd.

Persze az is beszédes, hogy a liberális fővárosi kerületet eddig csak egyszer tudta bevenni a Fidesz a rendszerváltás óta.

Az is kérdés, hogy a kerület pénzügyi lebénítása mennyire lesz jó a Fideszenk ? Feltehetőleg semennyire, hisz több ezer önkormányzati alkalmazott  családja lényegesen kevesebb pénzhez jut mint eddig, hisz a plusz juttatásokat nem kapják meg el nem fogadott költségvetés nélkül. Így ezen alkalmazottak aligha fognak a Fidesz jelöltekre voksolni.  Ráadásul a került mintegy 2 milliárd forintos bírságra is számíthat, amit szintén a városrészben élők fognak megsínyleni és emiatt a szemétszállítás is leállhat. Azaz a Fideszes képviselők makacsoskodása miatt hamarosan szeméthegyeket fognak építeni a kerületben, a közterületeken,  ami szintén a kerületi lakosok ellenérzését válthatja majd ki.

Az egész Fideszes műbalhé legbájosabb része, hogy a kormánypárti politikusok a saját havi tiszteletdíjukról persze nem mondtak el, az kell nekik. Azaz úgy lehetetlenítik el a kerületben élők mindennapjait, hogy ők ezért pénzt kapnak.

Mint ismeretes ötödszörre sem alkotta meg a XV. kerületi önkormányzat költségvetési rendeletét, azt a képviselő-testület kedden napirendre sem vette. Tárgyalták ugyan, de nem fogadták azt a javaslatot, hogy amíg nincs büdzsé, a képviselők ne kapjanak tiszteletdíjat – jelentette be a honlapján a rákospalotai önkormányzat.

A 21 tagú képviselő-testület most ötödszörre mondott nemet a költségvetésre.

Németh Angéla polgármester újabb előterjesztése a tegnapi rendkívüli ülésen napirendre sem került, azt a Fidesz-frakció hét tagja, és volt fideszes, illetve egy független képviselő, összesen 12 fő nem szavazta meg.

Napirendre került ugyan, de nem kapta meg a többséget Szilvágyi László (LMP) előterjesztése, és Bihal Dávid (MSZP) módosító javaslata, hogy az önkormányzati képviselők illetményét, illetve költségtérítését függesszék fel addig, amíg a kerületnek nincs költségvetése.

A hosszú és személyeskedő vitát követő szavazásnál ugyanazok a képviselők tartózkodtak, akik a költségvetési előterjesztést nem engedték napirendre venni.

Németh Angéla korábban azt mondta, ha kell, újra benyújtja a tervezetet, hogy a költségvetési rendelet mielőbb megszülessen. Hangsúlyozta azt is, hogy a kerület elfogadott költségvetés nélkül is rendben működik, és állami források nélkül is teljesíti önként vállalt feladatai nagy részét.

Miután a testület a törvény által előírt határidőre nem alkotta meg költségvetési rendeletét, április 1-jével a belügyminiszter felfüggesztette az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását a mulasztás megszüntetéséig.