hirdetés

Elítélték a Lombard FC Pápa egykoron szebb napokat látott tulajdonosát, aki saját magát jelentette fel aranyhamisítás miatt amikor sorra dőltek be a nagy brókercégek. Bíró Péter érdekes módon egy napot sem volt előzetesben, mint mondjuk a Quaestor vezére Tarsoly Csaba. Sőt a milliárdos csalás ellenére igen enyhe büntetést kapott. Ráadásul nem világos az ügyben az sem, hogy a bankok miért nem ellenőrizték le az aranytömböket le? Ki igazolta le ezen kamu aranyak eredetiségét ? Arról pedig nem beszélve, hogy hova tűntek a milliárdok.

 

Hamis aranytömbökkel csalt ki milliárdokat a hazai bankoktól Bíró Péter, a Kézizálog Zrt. tulajdonosa, aki korábban ismert sportvezető is volt, a Lombard nevű cégével felbukkant a tatabányai, a szombathelyi és a pápai futballban is.

Azonban a bróker cégek sorozatos bedőlésekor Bíró is lépett. Bement a rendőrségre és feljelentette magát. Feltehetőleg jó tanácsadói voltak, hisz egy percet nem volt előzetesben annak ellenére, hogy milliárdos csalást ismert be. S feltehetőleg tettét befolyásolta szintén futballklubos társának, Tarsoly Csabának az esete, akit úgy betettek a dutyiba, hogy csak na.

Nos Bíró ügye azonban nemcsak ezért érdekes. A sikeres vállalkozót elsőfokon 5 évre börtönbüntetésre ítéltek, ami rögtön jogerőre emelkedett.  Ritka az ilyen eset.

Sem az ügyész, sem a védelem nem nyújtott be fellebbezést az ítélet ellen, ami azt sejteti, hogy valamiféle egyezség köttetett a felek között. Vádalkuról beszélni sem lehet, hisz mire, kire beszélt volna Bíró ? A Fővárosi Törvényszék verdiktje tehát jogerős lett.

Bíró Péter valaha a legpatinásabb zálogcégnél, a BÁV-nál dolgozott, aztán megalapította saját vállalkozását. A Kézizálog Zrt. 1998-ban indult zálogtevékenység végzésére. A cég pár fővárosi és egy vidéki (szombathelyi) fiókot működtetett. Központja és legfontosabb fiókja a Lónyay utca 18/A-ban működött, közvetlen tulajdonosa a Lombard Kereskedelmi Kft. volt, amely a vissza nem váltott zálogtárgyakat megvette és elvileg eladta a piacon. A többféle pénzügyi vállalkozást is működtető üzletembert azonban megtépázta a 2008 és 2010 közötti válság, feltételezhetően már ekkor kényszerpályára került, innentől előre menekült. Egy csomó magyar pénzintézet adott forrást Bírónak, az aranyfedezete miatt. Nyugodtan tették, mert azt gondolták, hogy a hitelek mögött aranyfedezet van, álmukban sem gondolták volna, hogy Bíró kérésére egy ötvös trombitarézből készített aranytömböket.

Az eset érdekessége, hogy az sosem derült ki adta az aranyhamisítási ötletet Bírónak. Mintahogy egy banki alkalmazottból sem lett vádlott, akik feltehetőleg nem ellenőrizték le az aranykészlet eredetiségét, azaz bemondásra adták a hitelt Bírónak. Az sem világos, hogy mely szakértő adott igazolást arról, hogy ezek a réztömbök arany tömbök, hisz valakinek ezt le kellett írnia.