hirdetés

Mégis nyomoznak Rogán Antal volt fideszes polgármester kerületében a fura ingatlaneladások miatt. Hatályon kívül helyezte a rendőrség nyomozást elutasító határozatát és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a belvárosi ingatlanértékesítések miatt.

Rogán Antal; Habony Árpád

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfő este megerősítette, hogy hivatalból nyomozást rendeltek el az ügyben. A nyomozás határidejét 2015. június 30-ig hosszabbították meg.

Az ügyészség szerint a nyomozóhatóság több iratot nem szerzett be. Megállapította azt is: “tény, hogy a közjegyzői iratokba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja – jelenleg nem kizárhatóan – kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet”.

A kedvezményes vételárral kapcsolatban, amely 30 százalék engedményt jelentett a vevőnek, az ügyészség határozata azt rögzíti: az önkormányzat egy olyan jogszabályhelyre hivatkozott, amely szerint csak a 2009. január 26. előtt benyújtott vételi kérelem alapján volt csökkenthető az ár. Ez a feltétel azonban a határozatban megjelölt ingatlanok esetében – egy vizsgált tulajdonszerzés kivételével, ahol nem történt vételárcsökkentés – nem teljesült. Az ügyészség hozzátette: “így a vételár csökkentés jogalapja eleve aggályos, mely utóbbi körülményre figyelemmel annak további vizsgálata indokolt, hiszen ha a vételárat nem az irányadó jogszabálynak megfelelően csökkentették, az nyilvánvalóan vagyoni hátrányt eredményezhetett”.

A főügyészség szerint a tényállás nem lett teljes körűen felderítve, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet, ezért a még március végén kelt határozatával a nyomozást elrendelte. Az V. kerületi önkormányzat korábban azt közölte, hogy mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el.