hirdetés

A Debreceni Zsidó Hitközség költéseivel kapcsolatban nyomozást indított a rendőrség sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen, állampolgári bejelentés alapján. Állítólag úgy vett fel kölcsönt a szervezet vezetője, hogy arról a vezetőség nem tudott és az egyház ingatlanjaira így jelzálog került. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik. 

 

debreceni zsinagógaElőzőleg a Hajdú-bihari Napló számolt be arról, hogy a napokban házkutatást tartott a rendőrség a hitközség székházában, ahol iratokat, számítógépes adathordozókat foglaltak le. A lap szerint a nyomozás a DZSH 95 millió forintos kölcsönével van összefüggésben, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől vettek fel. A Napló emlékeztet rá: európai uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és a székháza.

A pénz azonban nem volt elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudták időre törleszteni – írja a lap, amely kiderítette: az elnök a tagság és az elnökség tudta nélkül vette fel a hitelt, ami miatt az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz.

A lap értesülései szerint a rendőrség a hitelfelvétel körülményeit és felhasználását vizsgálja.