hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal továbbra is nyomoz az ESZOSZ ellen, amely több mint 2800 tartós munkanélküli munkába állítására kapott több mint 3 milliárd forintot az uniótól, és így a magyar államtól egyaránt. Úgy tudjuk, hamarosan gyanúsítások is várhatóak. A projekt, mint ismeretes, bedőlt, az átképzett munkások pedig a jogos fizetésüket és járandóságaikat sem kapták meg. 

ESZOSZ-éhen döglünk

Az Esti Újság szerkesztősége úgy értesült, hogy a NAV továbbra gőzerővel is vizsgálódik a botrányosan működő és megszűnő ESZOSZ ügyeiben. A szövetkezet hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek továbbképzésére és hosszú távú munkába állítására kapott az uniótól és a Balog Zoltán miniszter vezette EMMI-től több mint 3 milliárd forintot.

Természetesen megkerestük a NAV illetékeseit, hogy nyomoznak-e még az ESZOSZ ügyében.

Tájékoztatjuk, hogy az ügyben a nyomozás folyamatban van. Gyanúsított még nincs – írta a NAV bűnügyi sajtóirodája.

Mint ismeretes, az ESZOSZ 2800 embert vett fel és képzett ki fakivágására és bozóttisztításra, amely oktatás a dolgozók elmondása szerint pár órás volt csak. A munkanélküliek azonban hiába voltak 6 hónapig állományban, csak az első havi fizetésüket kapták meg állításuk szerint.

A szövetkezet körüli botrányok miatt az EMMI felbontotta a szerződést az ESZOSZ-al, amely komoly bajba került ezáltal.

A felvett és elköltött több mint egy milliárdot aligha fogják tudni visszafizetni az EMMI-nek és az uniónak. A szövetkezet elnöke az a Barta Gábor nevezetű férfi volt, aki annak idején a zuglói fideszesek ügyintézője volt, és hatékonyan részt vett abban, hogy a Bosnyák téren felépüljön a Mundo üzletház, amely végül sosem épült fel. Bartát emiatt a Fidesz ki is zárta a soraiból, mert korrupció gyanúja merült fel a pletykák szerint. A pártvezetés előtt azonban sosem tisztázta magát, maradt fekete bárány. Az elnök el is tűnt és utolérhetetlen az ESZOSZ kirobbant botránya óta. Barta egyébként más fideszes önkormányzatoknál is ténykedett.

Tény, hogy a pórul járt dolgozók, akinek volt pénzük, perre mentek, és sorra nyerik az ESZOSZ-szal szemben a pereket. Az is tény, hogy a milliárdok csak úgy nem tűnhettek el. Valahol meg kell lenniük. Az alkalmazottak szerint a szövetkezet vezetése két kézzel szórta a pénzt, és egy fideszes képviselő érdekeltségébe tartozó gazdaboltban vásároltak meg mindent az ESZOSZ döntéshozói. Az is tény, legalábbis az ESZOSZ-károsultak szerint, hogy az elnökség több tagja luxus fehér Porsche terepjárókkal közlekedik azóta, amióta végelszámolás alá került a szövetkezet. Hogy miből fényesedtek ki az ESZOSZ vezetői így, jó kérdés.

Az Esti Újság szerint önmagában a szövetkezet terve, célja zseniális lett volna, ha az állami erdőkben is össze tudják szedni a természetes zöldhulladékot az ESZOSZ alkalmazottai. Az FVM ezt vállalta is, megígérte papíron, hisz ez kellett ahhoz, hogy a győztes besöpörhesse a milliárdokat. Azonban hogy miért nem dolgoztak az állami erdőkben és tisztították azokat ki a szövetkezet munkásai, ezt nem tudni. Az ESZOSZ szerint az állam követett el szerződésszegést. Az EMMI szerint meg a szövetkezet járt el törvénytelenül.