hirdetés

Bár éveket raboskodott a meggyilkolt képviselő fia, hosszú évek után kiderült, hogy ártatlanul volt börtönben. Már mást gyanúsítanak a debreceni képviselőasszony, Balla Irma megölésével. A rendőrség újra nyomozott, és most ismét lezárta, immáron másodszor a  2007 húsvétján brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egykori fideszes képviselőnő ügyében indult nyomozást. A debreceni fideszes képviselőasszonyt a más ügyek miatt börtönben lévő munkás, D. Lajos gyilkolta meg brutális kegyetlenséggel.  

balla-ügy

A Balla-gyilkosság aktáját 2013 novemberében, két hónappal azután porolta le az ORFK speciális osztálya, hogy a bíróság jogerősen is felmentette a gyilkosság elkövetésével korábban alaptalanul vádolt politikusnő fiát, Schönstein Sándort. A nyomozóhatóság az új eljárásban már azt a D. Lajost gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével, aki évekkel korábban többször is beismerte a bűntettet.

A bűncselekménynek továbbra is D. Lajos az egyedüli gyanúsítottja. Úgy tudni, a nyomozást már nyáron le akarták zárni, de az ügyészség kiegészítő szakvélemények elkészítését kérte a rendőrségtől, amire többek között azért volt szükség, mert D. Lajos azzal állt elő, hogy beismerő vallomását nem tiszta tudatállapotban, hanem kábítószer hatása alatt tette.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal egy évvel később az áldozat fiát, Schönstein Sándort hozta összefüggésbe a hatóság. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság  2010-ben a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte annak ellenére, hogy a fiúnak alibije volt: a gyilkosság időpontjában ugyanis húsz kilométerre az otthonától barátaival közös szalonnasütésen vett részt. A nyomozók azt is gyanúsnak találták, hogy Schönstein DNS-mintáival tele volt édesanyja lakása, s azt a magyarázatot, hogy együtt éltek, nem igazán akarták elfogadni a vádhatóság emberei. De mindez kevésnek bizonyult, és hajthatatlan volt a vádhatóság az ügyben.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla végül új eljárást rendelt el, és a megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette Schönsteint. Az ítéletet az ismételten másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2013 szeptemberében jóváhagyta, így az jogerőre emelkedett. Azaz a vádlott és fogva tartott Schönsteint alaptalanul vádolták meg édesanyja gyilkosságával. A fiatal fiú élete tönkrement. Az iskolából, ahova járt, kicsapták, éveket húzott le a kemény fiúk között a börtönben, ami nem lehetett sétagalopp.

A nyomozás lezárását Magyar György, Schönstein Sándor ügyvédje megerősítette. Az ügyvéd elmondta, az állammal szemben vagyoni és nem vagyoni kártalanítás címén összesen 20 milliós kártalanítási per jelenleg is folyamatban van. Azért fordultak a bírósághoz, mivel ügyfele huszonhárom hónapot töltött ártatlanul előzetesben, egyetemi tanulmányait nem tudta befejezni, egészsége pedig megromlott.

(Fotó: S. Sándor ártatlanul ült)