hirdetés

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját, három év felfüggesztettre pedig az egyik nevelőjét, akiket az otthonban lakó fiúk azzal vádoltak meg, hogy a két férfi gyerekkorukban évekig szexuálisan kihasználta őket. A volt igazgató az előzetesben töltött idő alatt teljesen megváltozott külsőre. Hosszú hajat növesztett és szakálja is lett.

 

bicskei pedofil otthonvezetőA vád szerint 2004 és 2016 között az elsőrendű vádlott, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásuk alatt álló kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat.

A volt igazgatót szerdán kezén és lábán bilincsbe verve vezették a Székesfehérvári Törvényszék dísztermébe, vádlott-társa szabadlábon védekezhetett. A bíróság szerint a férfi a többi közt folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletében, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös. Az igazgatót véglegesen eltiltották minden foglalkozástól, amivel tizennyolc év alattiakkal kéne foglalkoznia, az eddig előzetesben töltött több mint másfél év pedig beleszámít a fegyházbüntetésébe. A nevelőt másfél évre ítélték, de három évre felfüggesztve.

A bíró az igazgató személyiségét éretlennek és nárcisztikusnak írta le, a nevelőt pedig infantilisnek, akinél megjelenhet a szadomazo viselkedés. A pszichológus az igazgatóról megállapította, hogy heteroszexuális, de a bíró szerint ez nem zárja ki a hajlandóságot a bűncselekményekre. Az intézetvezető végig tagadta a vádakat, ő simogatásban és ölelésben nem látott semmi rosszat, és végig rázta a fejét, míg a bíró a tényállásokat olvasta fel a sértett gyerekekről. A nevelő esetében enyhítő körülmény, hogy bűnösségét részben beismerte és tettét megbánta.

Az igazgató ügyvédje fellebbezett, a büntetés enyhítését kérte, így az ítélet nem jogerős. A nevelő ügyvédje tudomásul vette a büntetést.

A tárgyalás nagy része a kiskorú érintettekre tekintettel zártan folyt, a sajtót csak a vádirat ismertetésére és az ítéletre engedte be a bíróság.