hirdetés

Bár ismét polgármesternek választották a nyírpilis városvezetőt, lehet nem sokáig lesz az. Beri Róbertet súlyos bűncselekményekkel vádolják. Elsőfokú ítélet hétfőn várható.

 

Az újra választott polgármester előzetesben is volt, de ez nem zavarta meg a helyieket abban, hogy ismét rá szavazzanak. Így Beri ismét Nyírpilis városvezetője lett, igaz napokon belül elsőfokú ítéletet hoznak az ügyében, s így a jogerős elmarasztalás esetén méltatlanná válik a polgármesteri címre.

Berit az ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettel vádolja.

A vád szerint B. R. 2014-től polgármesterként kihasználta a nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét, és több személynek úgy adott pénzt, élelmiszert hitelbe, hogy az összeget 50 százalékot meghaladó kamattal kérte vissza. A férfi ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki – állapítja meg a vádirat.

Nyírpilis polgármestere 2010 óta Beri Róbert (független), aki már 2006-ban is benne volt a helyi képviselő-testületben. A férfit október 13-án jelentős, 80 százalék körüli részvétel mellett újból polgármesterré választották a mintegy 700 lelkes faluban. Más nem is indult a tisztségért.

Az ügyészség szerint B. R. 2015-ben úgy kínált eladásra egy ingatlant, mintha ő lenne annak tulajdonosa. Egy sértett jelentkezett a romos ház megvásárlására, az árat részletfizetéssel kívánta törleszteni. Miután megegyeztek, a megállapodásnak megfelelően a sértett beköltözött a házba, s meg is kezdte a törlesztést. Néhány hónap múlva azonban elköltözött egy másik helyre, ezért közölte a vádlottal, hogy kifizetni az előző ingatlan fennmaradó vételárát. A polgármester azonban azzal hárította el, hogy a házat már eladta másnak.
B. R. terhére róják továbbá, hogy 2017 februárjában, az esti órákban megjelent az egyik sértett otthonánál, pénzt követelt tőle különböző tartozások miatt, fenyegetőzött, majd leköpte a sértettet. A polgármester több hónapot töltött előzetes letartóztatásban a terhére róttak miatt.

A vádlott polgármester Beri Róbert a Facebook-oldalán azt írta október közepén , hogy „Nem attól válsz naggyá, hogy hatalmat szerzel mások felett. Hanem attól, hogy nem élsz vissza vele.”