hirdetés

A Jobbik országgyűlési képviselője, Novák Előd ugyan megpróbálta társaival és egy kis kalapáccsal lebontani a szovjet emlékművet a Szabadság téren, de terve dugába dőlt. A rendőrök őt is leteperték. Az emlékmű pedig le sem lett bontava. A rendőrség már vizsgálja a Szabadság téri vasárnapi megmozdulás körülményeit – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

novák előd

Mint ismeretes, egy csoport a Szabadság téri szovjet emlékműhöz vonult azzal a céllal, hogy eltávolítsák az emlékműről a szovjet címert, de ezt az ott lévő rendőrök megakadályozták. A csoportban ott volt a Jobbik képviselője, Novák Előd is, egy kalapáccsal felszerelkezve. Sőt az 56-os hős, Pongrátz András és a régen magáról nem hallató Budaházy György is. Megpróbálták lebontani a szovjet emlékművet, ami nem sikerült. Sőt nagyobb kárt sem tudtak tenni az alkotásban. Novák Előd, Pongrátz András ’56-os hős és Budaházy György, valamint mintegy félszáz Jobbik-szimpatizáns így hiába ment a térre. Novákék akciójat körülbelül harminc rendőr akadályozta meg.

Az „akció” nem volt semmilyen körülmények közt sikeres, a magukkal vitt létrákat sem sikerült felállítani, nemhogy leverni a szoborról a jelképeket. Végül dupla rendőri sorfal állta el a képviselő és társai útját, így végül feladta tervét, holott azzal a felszólalással üdvözölte a megjelenteket, hogy téved, aki szerint úgy mennek haza, hogy a helyén maradnak a jelképek. Novák végül azzal zárta az akciót, hogy bár most nem jártak sikerrel, legközelebb nem jelentik be tervüket, és akkor nem ütköznek ilyen akadályba.

 

A rendőrség természetesen már vizsgálja az esetet. Sőt közlésük szerint a rendezvényt nem jelentették be. A Jobbik október 23-i megemlékezésén többen is kiabálva jelezték, két nap múlva a szovjet emlékműhöz vonulnak és leszedik a címert. Sajtóinformációk szerint október 25-én Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő vezetésével többen az emlékműhöz vonultak, de nem tudtak a címerhez hozzáférni, mert rendőrsorfal állta az útjukat. Kisebb lökdösődés is kialakult.

Az Esti Újság úgy értesült, az ügyet hamarosan az ügyészségi nyomozó hivatal lesz kénytelen majd vizsgálni, mert az ügyben egy országgyűlési képviselő is érintett.