hirdetés

Hosszú-hosszú hónapok után az EMMI csak kenyeret tört az ORÖ botrányos ügyeiben. A minisztérium szerint indokolatlan presztízsberuházásra ment a pénz a romák munkalehetőségeinek bővítése helyett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabálytalanságok miatt mondja fel a szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. Így hamarosan büntetőeljárás is várható, és akár gyanúsítások tömkelege. 

ORÖ

Szabálytalanságok miatt mondja fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal állítólag, ami meglepő, hisz hosszú-hosszú hónapok óta sorra kerülnek elő a roma szervezet botrányos pénzköltései. Azonban eddig a kormányzat úgy tett, mintha semmi nem történt volna. Most kenyeret tört az EMMI, kénytelen volt.

A kormányzati ellenőrök állítólag nyomát sem találták semmilyen értékelhető szakmai tevékenységnek a Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet által összevásárolt ingatlanokban. A szervezetnek vissza kell fizetnie a szövetkezet alapításra felvett, 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amelyet a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költött, ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítette volna.

Hónapokon át halogatta a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet az uniós támogatások leadását, néhány napja pedig kiderült: egyáltalán nem lehet szabályszerűen lezárni az 1,2 milliárd forintot felemésztő projektet, mert az ehhez szükséges eredeti dokumentáció jelentős részét már tavaly nyáron lefoglalta a NAV. Az EMMI ellenőrei január végén végigjárták a szövetkezet budapesti, gödöllői, pécsi, zalaegerszegi és salgótarjáni ingatlanait, a bejárás során megállapították, hogy a támopos keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek.

A jelentős késéssel leadott, hiányos elszámolásból lesújtó kép rajzolódott ki a felhasznált pénzek elköltéséről. Az összegzés szerint a szövetkezet költségvetésében szinte kizárólag indokolatlan és túlárazott tételeket lehetett találni. Végül 1,2 milliárd forintot költöttek el, de több mint két év alatt egyetlen működőképes dolgozó brigád sem jött létre az országban. A pénz túlnyomó része hasznos befektetések helyett presztízsberuházásokra ment el.

Mindezek után várhatóan az ORÖ ügyeiben felgyorsulnak a nyomozások, és a súlyos milliárdok felelőtlen elköltésében hűtlen kezelés és csalás miatt sok-sok vezető és exvezető beosztású személy gyanúsított lesz. Ez elkerülhetetlen, bár a hivatalos vizsgálatokban erről szó sem esik. Az ORÖ illetékeseit aligha lehet majd ezen súlyos milliárdos tételű csalás gyanús ügyből kimenekíteni.

(Fotó: MTI)