hirdetés

Állítólag vannak túlélők a lezuhant orosz utasszállítógép roncsai között. A gépen főként orosz turisták voltak, akik Egyiptomból tartottak haza. A gép a Sínai-félszigetnél csapódott a földbe. Az egyiptomi kormányfő az eset emiatt válságtanácskozást hívott össze minisztereivel. A lezuhant orosz gépen 219 fő volt a személyzettel együtt. A terrortámadás lehetőségét sem zárták ki egyelőre a szakértők.  

Kogalymavia__Metro_3488239b

Az orosz polgári légi irányítás illetékese szerint a lezuhant repülőgép a Kogalymavia légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó, 92-68-as számú járata volt, a fedélzetén 212 utas és 7 főnyi személyzet tartózkodott. A lezuhant orosz utasszállítón utazók többsége orosz turista volt, köztük 17 gyerek. A helyszínre érkezett mentőegységek a roncsokból emberi hangokat hallottak – közölte egyikük a Reuters hírügynökséggel. A mentők megtaláltak már több mint száz holttestet a helyszínen, köztük legalább öt gyerekét. Van olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe – mondták.

Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, ami egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak – mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő.

A Kogalymavia légitársaság 9268-as számú járata egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. A mentést az is akadályozza, hogy most rosszak az időjárási körülmények – közölte egy egyiptomi biztonsági tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Ha lesznek túlélők, akkor őket Kairóba szállítják, ahogyan a holttesteket is – tette hozzá. Negyvenöt mentőautót vezényeltek a helyszínre a túlélők és a halálos áldozatok elszállítására.

A TASZSZ hírügynökség kairói repülőtéri forrásokat idéz, amelyek szerint mielőtt az Airbus A-321 típusú repülőgép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor 9000 méter magasan repült.

Egyiptomi biztonsági források szerint nincs jele annak, hogy lelőtték volna az orosz utasszállító repülőgépet, de a katasztrófa okát nem tudják. Bizottság alakult ennek kivizsgálására – mondta az egyiptomi kormány egyik illetékese az al-Arabíja tévének nyilatkozva.

A Sínai-félsziget északi része az Iszlám Állam (IÁ) helyi ága fellegvárának számít. A dzsihádista milícia tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a térséget az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították. Júniusban az IÁ egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.
Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot.

A TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján kiderítette, hogy a lezuhant repülőgép több mint 18 éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A-321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta.

Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta. Ezekben 1101 ember vesztette életét.