hirdetés

Több mint ezer  ember tüntetett Budapesten a korrupció ellen , ahol az amatőrség volt az úr, hisz rossz volt a hangosítás. A demonstrálók a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Magyar Nemzeti Bankhoz vonultak a tüntetők. A tüntetés fő szervezője arról beszélt, hogy újra kell szervezni az ellenzéket a Jobbik ellen. Felcsúton az Együtt aktivistái demonstráltak a miniszterelnök háza előtt.

 tüntetés

Az Országos Tüntetés a Korrupció Kormánya Ellen címen meghirdetett akció keretében több mint 100 településre szerveztek demonstrációt. A budapesti tüntetés helyszínén több mint  ezer  embert , főként nyugdíjasok voltak a Bajcsy-Zsilinszky úti Eiffel Palace-nál. A tüntetés amatőr volt,  mert problémák voltak a hangosítással, ezért eleinte azt skandálta a tömeg, hogy „nem halljuk, nem halljuk!”, és később is minden szónok azzal kezdte a beszédét, hogy megkérdezte, jól hallják-e.

A tömeg fél 5 körül elindult a Magyar Nemzeti Bank épülete elé. Útközben sokan skandáltak: „elég volt a Fideszből”, „Fidesz-maffia börtönbe!”, „Viki miatt ciki”, „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!”.

Útközben igen sokan lemorzsolódtak az amúgy sem túl nagy tömegből. A tüntetés kb. negyed 6-kor véget is ért.

A legérdekesebb beszédet Marek Bertram fiatal aktivista, a tüntetés egyik fő szervezője mondta el. Szerinte a Vona-jelenség (a Jobbik előretörése) ellen új ellenzékre van szükség: eddig szalonellenzék működött, most új, feddhetetlen arcokra, radikális hangvételre és méréskelt tartalomra van szükség.

Takácsné Szloboda Judit a Szolidaritástól arról beszélt, hogy tömegmanipuláció a Quaestor-ügyet „brókerbotránynak nevezni”, mert azt a benyomást kelti, hogy az összes bróker bűnös. Kozák Márton felszólalásában habonyozott egyet, amire a tömeg pfújolással reagált.

Eközben Felcsúton Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt tüntettek az Együtt aktivistái.

 

Székesfehérváron sem volt több tüntető, mint Budapesten azaz félezer demonstráló mehetett el a kormány ellenes megmozdulásra. Szegeden 150 tüntető ment el. Debrecenben sem léptek egymás lábára a tüntetők. Összességében, ha tízezer ember ment el a száz helyszínre országosan, akkor sokat mondunk.

(Fotó: MH )