hirdetés

Már nem nyomoz a rendőrség annak a tisztességes, kemény munkás porschés férfinak az ügyében, aki tavaly szeptember 4-én az M7-esen halálosan megfenyegetett két nőt, akik egy kisbuszban ültek. A porschés férfi különösen akkor rágott be, amikor megtudta, hogy a kisbuszban ülők a sztrádán vonuló menekülteket segítik. Nos, a porschés fenyegetős macsó viselkedése nem bűncselekmény a rendőrség szerint. Aggodalomra semmi ok, simán lehet még vádlott a tisztességes munkás, ha pótmagánvádat indítanak ellene.  

gránáttal fenyegetöző porschés

A feltehetőleg tisztességes kétkezi munkásból lett porschés férfi szidalmazta a kisbusz vezetőjét és az általuk felvett menekülteket. A két nő beszámolója szerint halálosan megfenyegette őket, egyebek mellett azzal, hogy kézigránátot dob a kocsiba. Az esetről a 24.hu  videót is készített.

A Demokratikus Koalíció (DK) másnap feljelentést tett a rendőrségen. Közleményükben azt írták, elvárják a rendőrségtől, hogy kézre kerítse a menekülteknek segítőket halálosan megfenyegető „kopasz agresszort”. A feljelentés után három nappal a rendőrség arról adott hírt, hogy elfogták Sz. Attila 40 éves biatorbágyi lakost. A férfit a Terrorelhárítási Központ emberei fogták el – ezúttal nem a Porschéjával, hanem egy szintén drága luxusautóval, egy Mercedesszel utazott éppen.

A budaörsi kapitányság azonban most megszüntette az Sz. Attila ellen garázdaság miatt indított nyomozást, mert amit tett, a rendőrség szerint nem meríti ki a garázdaság vétségét.

 

Garázdaság (339.§)  Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el. Jogi tárgya a társadalmi együttélés zavartalanságában, az együttélést szabályozó erkölcsi és jogi szabályok tiszteletben tartásában megnyilvánuló köznyugalom. Elkövetési magatartás a  kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás tanúsítása. Kihívóan közösségellenes magatartás a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedő, provokatív, kötekedő magatartások, amelyekre a társadalom tagjai megbotránkozással vagy félelemmel reagálnak. Erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására. Az erőszak irányulhat személyre (pl. ruházat rángatása, késsel csapkodás, támadó jellegű közeledés a sértett felé ököllel, leöntés) vagy dologra (pl. asztalok feldöntése a vendéglőben, ajtó rugdosása, kuka feldöntése). Ha nincs erőszak, akkor csak rendzavarásnak minősül a cselekmény. A bűncselekmény eredménye a megbotránkozás vagy riadalom keltése. Nem szükséges, hogy a megbotránkozás vagy riadalom bekövetkezzen, elég annak reális lehetősége. Csak szándékosan valósítható meg. Az elkövetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy cselekménye kihívóan közösségellenes, ennélfogva alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat váltson ki. Legalább két személynek tudomást kell szereznie a cselekményről. Ennek nem feltétele, hogy az észlelők együttesen jelen legyenek, vagy hogy az észlelés a cselekmény elkövetése során történjen. Megvalósul a garázdaság akkor is, ha az elkövetéskor senki nincs jelen, de a magatartás következményei nyilvánosan észlelhetők. Pl. éjszaka törik össze a köztéri szobrot, vagy a temetőben a síremléket.

Nos, ha mindez nem valósult meg a rendőrség szerint, akkor feltehetőleg más mozit néztek. Azonban aggodalomra semmi ok. Lehetőség van pótmagánvádra, azaz a tisztességes munkásból lett porschés és mercis még lehet vádlott, és még el is ítélhetik tettéért.