hirdetés

Az Átlátszó birtokába került és közreadta azt a kormányzati háttéranyagot, amely az RTL Klub televízió műsorait vette nagyító alá. A több hónapos megfigyelést összefoglaló tanulmány két részből áll: az elsőben az RTL Klub hírműsorait vizsgálták és hasonlították össze a TV2 hírműsoraival statisztikai alapon, a másodikban konkrét műsorokat elemeztek.

RTL

Nemrég a hvg.hu írt arról, hogy a Miniszterelnökségen működő Kormányzati Információs Központ hosszas vizsgálat után készített egy elemzést, amely megállapította, hogy „a kormányzati hírek médiaképe kedvezőtlenül alakult a vizsgált időszakban az RTL Klub műsoraiban” – emlékeztettek rá. A jelentés az Átlátszó birtokába került, és Érzelmi horgokkal az Orbán-kormány ellen címmel közzétette.
Az elemzés alapjául szolgáló vizsgálat 2012. szeptember 1. és 2013. május 31. között készült. A 17 oldalas dokumentum tartalmaz mindent, aminek eddig csak sejtettük a létezését: százalékok, táblázatok, grafikonok és kördiagramok arról, hogy az RTL milyen negatívan tünteti fel a kormányt hírműsoraiban.
A tanulmány nehezményezi, hogy az RTL Klub tematikáját több hónapon keresztül uralták olyan témák, mint a felsőoktatási reformok és hallgatói demonstrációk, az IMF-EU-tárgyalások, a „költségvetési kiigazító csomagok”, a trafikpályázatok, és a rezsicsökkentés. Vastagon kiemelve szerepel az elemzésben az is, hogy az „RTL Klub műsorai ritkábban számoltak be olyan témákról, melyek más médiumokban vezető, pozitív hírnek számítottak, mint a települések adósságának átvállalása, a minimálbér emelése, a munkahelyvédelmi akcióterv, továbbá a rendvédelem erősítése”.
A tanulmány egész részletes, vannak benne grafikonok és táblázatok, megállapítják például, hogy a Házon Kívül “az RTL Klub leginkább kormánykritikus tartalmai közé tartozik”. A tanulmány szerzői szerint az RTL Klub “úgynevezett érzelmi horogként” használta fel a gyermeki nyomorúság képeit: „a szegénység mint környezeti tényező a Házon Kívül című műsorban a kormány kudarcos teljesítményének asszociációs elemévé válik”.