hirdetés

A Pest Megyei Főügyészség már több értékes vagyontárgyat lefoglalt, de további alapos vagyonkutatásra adott utasítást a Hungária Értékpapír brókercég ügyében. A kár állítólag még csak párszáz millió, de ez jelentősen megugorhat, hisz Fót városának is félmilliárd forintja ragadt benn. S a hírek szerint a Fazekas miniszter vezette agrártárcához  köthető állami cég csekély 400 milliója  is el volt helyezve a Hungáriás brókereknél. Így a kár már most meghaladja a gyanúsításban szereplő összeget és ki tudja hol lesz a vége. Az elfogott cégvezetők és alkalmazottak előzetesének meghosszabbítására is már javaslatot tettek az ügyészek s nem kizárt újabb bűncselekményekkel is meggyanúsítják a ceglédi brókereket.

 hungaria gyanúsítottak

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél folyó nyomozás keretében alapos vagyonkutatás végzésére adott utasítást a március 24-én alakult, három ügyészből álló munkacsoport. Egyúttal kezdeményezték az előzetes letartóztatásban, illetve lakhelyelhagyási tilalom alatt álló négy embert érintő kényszerintézkedés meghosszabbítását – közölte a Pest Megyei Főügyészség. Bár a négy gyanúsítottól már a nyomozás elején több nagy értékű gépkocsit és készpénzt foglaltak le, az ügyészségi munkacsoport további vagyonkutatást rendelt el. A gyanúsítás szerint a ceglédi székhelyű cégnél okozott kár körülbelül 300 millió forint. Azonban Fót új polgármestere is itt helyezte el a város pénzét, több mint félmilliárd forintot. Az ügyben az MSZP feljelentést tett de az ügyben feljelentés kiegészítést rendeltek el. Aztán állítólag Fazekas agrár miniszterhez tartozó cég is itt fialtatta a pénzét több mint 400 milliót s így az sem két forintos összeget tett be. Ha csak ezt a két esetet nézzük s a több ezer kisbefektetővel nem foglalkozunk, akkor már ez meghaladja az egy milliárdos kár összeget. Állítólag a bróker cégnek Cegléd és Nagykörös környékén volt rengeteg ügyfele hisz kecsegtető hozamokat ígértek a brókercég vezetői az ügyfeleiknek. Így boldog boldogtalan vitte a spórolt pénzét. Azonban a brókercég itthoni és eddig ismert bankszámláin alig van pénz. Így az ügyészek feltehetőleg most azt keresik, hol lehetnek a milliárdok. Azt, hogy az ügyészség megvizsgálta-e a valóság alapját annak, hogy mi igaz a 10-30%-os hozamokról, amit sokan emlegetnek, nem tudni pedig megkérdeztük, mint ahogy azt is, hogy jogsegély kérelem keretében kerestek-e meg külföldi országokat s társ szerveket.

A Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységét érintő nyomozás kiterjed a zrt. és a nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott személyek valamennyi pénzügyi tevékenységére. Megalapozott gyanú ez ideig 300.000.000-, forint elkövetési értékre, különösen jelentős sikkasztás bűntette tárgyában volt közölhető. Kérdéseire részletekbe menően jelenleg, a nyomozás mostani szakaszában bővebben nem tudok választ adni, a kérdések tisztázása, a tényállás teljes felderítése folyamatban van. A Fóti Önkormányzat vagyonát érintő feljelentés alapján a Pest Megyei Főügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, melynek teljesítésével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg. A feljelentés kiegészítése jelenleg még tart.- írta az estiujsag.hu-nak  – Dr. Gyugyi Csilla, ügyész.

Mint ismeretes a Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök. A Budakörnyéki Járásbíróság március 8-án három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, negyedik társukkal szemben a pénztárossal pedig – az ügyész indítványának megfelelően – lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A kényszerintézkedések elrendelésekor a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság. Mivel az előzetes letartóztatást és lakhelyelhagyási tilalmat egyelőre április 8-áig rendelték el, az ügyészségi munkacsoport előterjesztést tett a járásbíróságnál e határidő meghosszabbítására.

( Fotó: mno )