hirdetés

Egy forint kártérítést sem kapott eddig az Olaszliszkán agyonvert tanár családja, akiknek  46 millió forintot ítélt meg a bíróság, de eddig hiába. A tanár egyik kegyetlen gyilkosa szabadulhatott volna de a bíróság úgy döntött nincs kedvezmény egyelőre.  Marad börtönben az olaszliszkai lincselés tagja. 

 

20150904balla-lajos-biro-rendor-olaszliszkaNem bocsátotta feltételes szabadságra az olaszliszkai gyilkosság III. rendű vádlottját a bíróság. 2018. július 26-án a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy döntött, hogy marad a börtönben a férfi.

Mint az ismeretes, a gyilkosság 2006. október 15-én történt. Aznap Szögi Lajos tanár a kocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára az akkor 11 éves középső lányával, és az ötéves legkisebb lányával.

Olaszliszkán egy gyerek a haladási irányát hirtelen megváltoztatva kifutott Szögi Lajos autója elé, majd az út melletti árokba esett. A bíróság megállapította, hogy a pedagógus gépkocsija nem okozott sérüléseket a tizenegy éves kislánynak.

A tanár megállt segíteni, de az autójából már kiszállni sem tudott, mert az I. rendű és a III. rendű vádlottak, majd igen rövid idő alatt a II. rendű vádlott is odaszaladt a kocsijának elejéhez és az I., II. és III. rendű vádlottak együttes erővel kirángatták az autóból a férfit.

A vádlottak a IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakkal kiegészülve agyonverték a tanárt a gyerekei szeme láttára.

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án a III. rendű vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elítélt feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes.

Az elítélt magatartása ugyan eddig kifogástalan volt, a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg a feltételes szabadságra bocsátás tárgyában tartott bírósági meghallgatáson, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem továbbra is rácsok mögött marad. A döntés még nem emelkedett jogerőre.

A brutális kegyetlenséggel kivégzett tanár özvegyének és árváinak több, mint 40 millió kártérítést ítélt meg a bíróság. Ebből semmit sem láttak, hisz a lincselők vagyontalan személyek.