hirdetés

A legnépszerübb miniszterelnök elsöprő győzelemmel Orbán Viktor, azonban Horn Gyula az MSZP egykori vezetője és volt miniszterelnök is dobogós lett. A rendszerváltás óta hivatalba lépett miniszterelnökök megítélését vizsgálta nemrég a Nézőpont Intézet, amely így igen érdekes eredményt hozott össze. Két és fél éve épp a Tárki csinált egy hasonló kutatást, azon azonban épp Orbán lett az utolsó.

Market építő Zrt., Garancsi István, csányi Sándor, Orbán Viktor

A kormányhoz közel álló közvélemény-kutató cég a honlapján tette közzé június elején végzett felmérésének eredményeit. 1000 főt kérdeztek meg arról, kit tartanak a legjobb miniszterelnöknek a rendszerváltás óta. Orbán Viktort a válaszadók harmada nevezte meg, a második legnépszerűbb Horn Gyula lett, rá a megkérdezettek 13 százaléka szavazott. 26 százalék viszont nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.
A Nézőpont Intézet arról is megkérdezte az embereket, hogy kit tartanak az elmúlt 25 év legrosszabb miniszterelnökének. Ezt a szavazást 28 százalékkal Gyurcsány Ferenc nyerte, őt Orbán követi, 21 százalékkal.

2012-ben a Tárki is készített hasonló felmérést, a válaszadóknak egy ötfokú skálán kellett értékelniük a rendszerváltás utáni miniszterelnököket. Az ő eredményeik szerint Orbán Viktor 2010 utáni kormányzását ítélték a legrosszabbnak az emberek, a legnépszerűbbnek akkor Horn Gyula és Antall József bizonyult.