hirdetés

Bár fellebbezett a zalai körúti gyanúsított és védője a kényszerintézkedés ellen, sok esélye nem volt rá, hogy szabaduljon. Igaz, a fiatal fiú állítja, nem ő robbantott. Így a vártnak megfelelően előzetes letartóztatásban marad a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás gyanúsítottja – közölte a Fővárosi Törvényszék.

zalai-robbanto-p-laszloA Budai Központi Kerületi Bíróság október 21-én elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. Az első fokon eljáró bíróság végzése ellen azonban a gyanúsított és védője fellebbezett. Hangsúlyozták: a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szerdán helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, a bírói tanács nem találta alaposnak a fellebbezéseket.

A másodfokú bíróság kiemelte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság eleget tett a törvényben előírt kötelezettségének, megvizsgálta, hogy fennállnak-e a legsúlyosabb fokozatú kényszerintézkedés elrendelésére előterjesztett indítvány törvényi előfeltételei, és számot adott arról, hogy eljárásjogilag indokolt az alkalmazott kényszerintézkedés.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a férfi megalapozottan gyanúsítható a bűncselekménnyel.

A másodfokú bíróság egyetértett azzal, hogy a kiszabható büntetés mértékére, a gyanúsított bizonytalan egzisztenciális körülményeire, a házkutatás során lefoglalt tárgyakra tekintettel, a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében az eljárás jelenlegi, kezdeti szakaszában indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása.

A Budai Központi Kerületi Bíróság döntése törvényes, indokolása részletes és alapos, ezért azt a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta – írták, hozzátéve: a végzés jogerős.

Dr. Brunner Tamás, a zalai robbantó ügyvédje az Esti Újságnak múlt héten úgy nyilatkozott, hogy védence nem túl bőbeszédű.

– Ügyfelem közölte, hogy nem ő követte el a robbantást, és ezt fenn is tartja továbbra is. Nem túl beszédes, ez is tény, arról pedig nem kívánok nyilatkozni, hogy milyen bizonyítékokat tett le a nyomozóhatóság és a vádhatóság elénk, mert nem vagyok abban teljesen biztos, hogy én erről bármit is mondhassak az ügy jelenlegi szakaszában – mondta Dr. Brunner Tamás az esti Újságnak.

Mint arról az Esti Újság is beszámolt, szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást.