hirdetés

A rendőrség megszüntette a Zuglói Vagyonkezelőnél feltárt visszásságok és majd 1 milliárd forint eltűnésének ügyében indított nyomozást. Az ügyben még 2012-ben  az egyik ellenzéki képviselő Várnai László tett feljelentést . Az ügy érdekessége, hogy ezen céget korábban az a Mazsu Gergely vezette, akit még anno a volt polgármester a Fideszes Papcsák Ferenc hozott magával, majd a botrány kirobbanása után gyorsan kinevezték a kerületi rendőrkapitányt cégvezetőnek. 

 mazsu_papcsak

A Zuglói Vagyonkezelőnél történt furcsaságok miatt 2012.szeptemberében tette meg a feljelentést az LMP helyi önkormányzati képviselője Várnai László. A gyanú szerint az önkormányzati cégből minimum félmilliárd forint tűnt el rejtélyes körülmények között. A párt országos választmányának tagja a feljelentés benyújtása előtt a rendőrség budapesti, Teve utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. A politikus elmondta: a vagyonkezelő élére 2010 végén pályáztatás nélkül nevezték ki vezérigazgatónak Mazsu Gergelyt. Várnai szavai szerint az új vezérigazgató átszervezte a céget, a dolgozók több mint felét elbocsátotta, és egy olyan embert nevezett ki a gyorsszolgálati divízió élére, akinek nincsenek meg az ehhez szükséges jogosítványai.

A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. meghívásos pályázaton bízott meg egy külsős céget az úgynevezett gyorsszolgálati munkák elvégzésére. A megbízás három éves időtartamról és 432 millió forintnyi keretösszegről szólt, de a pénzt egy év alatt elköltötték. Az esetet kivizsgáló belső ellenőri jelentés szerint az ügyben általánosságban megkérdőjelezhető a számlák kifizetésének jogszerűsége és szabályszerűsége. Ráadásul a számlákat szabálytalanul bocsátották ki és fogadták be –mondta a képviselő. A politikus végül kijelentette, hogy Papcsák Ferenc polgármesternek folyamatosan jelezték a problémákat, de ő nem intézkedett az ügyben.

A sajtótájékoztatón részt vett Schiffer András parlamenti képviselő is, aki azt mondta, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt két évben „egyik kezével kivett az emberek zsebéből, (…) miközben a másik kezével ezerrel tőkésíti fel a hozzá lojális oligarchakört”.

 

Természetesen megkerestük írásban a BRFK sajtóosztályát is, hisz az ügyben igen nagy volt a csend. Sokan azt mondták, hogy ellesz tusolva az eset. A rendőrség majd két hét várakozás után, többszöri telefonos érdeklődésünkre végül írásban válaszolt. A kérdésünk így szólt.

 

„Érdeklődnék, hogy a Zuglóban kirobbant korrupciós hangfelvétel ügyében, amelyben egy vállalkozó mondja el a került egyik alpolgármesterének dr. Ferdinandy Istvánnak, hogy 20%-ot kellett minden elnyert közbeszerzésből visszaosztani, hogy áll ?  Úgy tudjuk egy gyanúsított már van. Összesen hány gyanúsított van ? Mi a gyanúsítás ? Mikorra várható a nyomozás befejezése ? Valamint az ügyben hallgattak-e meg tanúként politikusokat ? Illetve ezen nyomozati iratokat, gyanúsítotti vallomásokat valóban hivatalosan kiadták-e politikusoknak , vagy bármely párt tagjának. Arra is szeretnénk választ kapni Önöktől, hogy a Zuglói Vagyonkezelőnél történt súlyos majd 1 milliárd forint eltűnésének ügyében ( hűtlen kezelés ) , hogy áll a nyomozás, ha minden igaz az ügyben dr. Papcsák Ferenc is tett feljelentést, mint a kerület vezetője. Van-e gyanúsított ? Ha igen hány fő ? Mivel gyanúsítják őket? Valamint összevonták-e ezen ügyet a korábbi kérdésemben érintett esettel ?”

 

Tájékoztatjuk,hogy a megkeresés első bekezdésében szereplő  ügyben a nyomozás vesztegetés büntettének gyanúja miatt a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bünözés Elleni Főosztályán folyamatban van ismeretlen tettes ellen, ezért arról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni. A megkeresésük második bekezdésében szereplő ügyben a nyomozást, a BRFK XVI. kerületi rendőrkapitánysága  március 11.-én megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

 

Megerestük Várnai Lászlót is, aki kérdésünkre elmondta tud a megszüntetésről.

Én is így tudom. Állítólag egy csomó számlát nem tudtak megvizsgálnia nyomozók, ezek rejtélyes körülmények közt nem lettek nekik átadva, s így ez ahhoz vezetett , hogy nem lett ügy.- közölte Várnai László, Zugló, önkormányzati képviselője.