hirdetés

Az MSZP-nek és a többi ellenzéki pártnak nem jött össze az állami földmutyik miatt kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtése. Így nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez, jelentette be az NVI  elnökhelyettese, Gáva Krisztián. A baloldalt sokkolta a hír, de sejthették, hogy gond lesz, már a bejelentés előtt közölte Gőgös Zoltán, hogy valami nagyon nem stimmel az NVI-nél.

sallai r.benedek-index

Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda  elnökhelyettese arról számolt be, hogy az aláírási ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám. Az elnökhelyettes elmondta: a héten már teljes lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese telefonon reagált Gáva Krisztián szavaira. Mint mondta, nem értenek egyet az NVI számolási metódusával, szerintük igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, és mindenképpen megóvják a választási iroda döntését. A politikus szerint a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás, ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteniük az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon. Gőgös Zoltán szerint fura és gyanús, hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen.

Természetesen azt a lehetőséget se zárja ki senki, hogy az aláírásgyűjtések során az aktivisták esetleg hibáztak, nos, akkor elképzelhető, hogy valóban nem elegendő az aláírások száma.

Korábban az MSZP alvezére, Gőgös azt mondta, hogy az NVI valamiféle rejtélyes belső utasítás szerint ellenőrzi az aláírt íveket, és ez alapján dönti el egy aláírástól, hogy jó-e vagy sem. Ezzel nincs is gond, azonban azzal annál nagyobb a baj, hogy ezen pontos belső verdikt tartalmáról az MSZP semmiféle tájékoztatást nem kapott.

(Fotó: archív)