hirdetés

Éles hangnemben üzenget a bíróságnak az ügyészség a hírhedt Quaestor-brókerbotrány ügyében. A Fővárosi Törvényszék megtartotta előkészítő ülését, majd rögtön a vádirat hiányosságainak pótlására hívta fel a Fővárosi Főügyészséget a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben. A vádiratot pedig visszaküldték. A Győri ETO szebb napokat látott tulajdonosa picit fellélegezhet, mert pere a nyári szünet előtt aligha fog elkezdődni, úgy tűnik.

tarsoly2

A külügyminiszter egykori jó ismerőse, a brókerbotrányokban vádlott Tarsoly Csaba picit fellélegezhet. Ügyében ugyanis a vádiratot a bíróság hiányosnak vélte, és visszaküldte az ügyészségnek. A vádhatóságnak hatvan napja maradt, hogy kiegészítse a vádat.

A Fővárosi Törvényszék a tárgyalást előkészítő ülésen megállapította, hogy a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. A vádirat hiányosságainak pótlására a törvényszék 60 napos határidőt határozott meg. A bíróság a tárgyalást kitűzni, a bizonyítási eljárást megkezdeni és annak menetét meghatározni a vádirat hiányosságainak pótlását követően tudja, írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A vádirat 2016. február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre, az ügyészség 11 vádlottal szemben emelt vádat. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék soron kívül tárgyalja. A tárgyalás jelenleg előkészítő szakaszban van: a bíróság márciusban döntött az I. és III. rendű vádlottak előzetes letartóztatásának, valamint a II. rendű vádlott házi őrizetének fenntartásáról, a végzés még nem jogerős.

A főügyészség sem tűrte szó nélkül a bíróság nyilvános közleményét. Azt írták, a bíróság azt kérte számon az ügyészségtől, hogy a vádiratban nem jelölte meg, hogy az összes – 6 millió darabot meghaladó fájl – elektronikus bizonyíték esetén az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak. Erre azonban – a Fővárosi Főügyészség szerint – törvényesen 2014. január 1-je után nem is kerülhetett volna sor, ugyanis megváltoztak az erre vonatkozó törvények.

A tavalyi év végéig a vádiratban a bizonyítási eszközök mellett azt is meg kellett jelölni, hogy azok mely tény bizonyítására szolgálnak, most viszont a vádiratnak kizárólag a bizonyítási eszközök megjelölését kell tartalmaznia, valamint azt, hogy azok mely cselekmény vagy részcselekmény bizonyítására szolgálnak. Ennek pedig a főügyészség, állítása szerint, eleget tett.

A Quaestor-ügy 132 ezer oldal terjedelmű nyomozati irata, valamint a több mint 1500 oldalas vádirat esetén a 6 millió elektronikus adatot is jelentősen meghaladó mennyiségű adatra a törvényszék elvárásainak megfelelő, egyenként történő hivatkozás a főügyészség szerint.

A vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné, a vádirat a jelenlegi terjedelem sokszorosára duzzadna, ami a gyakorlatban sem segítené elő a bizonyítási eljárás lefolytatását – írják.

A Fővárosi Főügyészség közleményében még azt írja, hogy amennyiben a Fővárosi Törvényszék a kiadott sajtóközleményének megfelelően arról végzést hoz, úgy azt a Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani.