hirdetés

Rosszul állunk a koronavírus elleni harcban. Az adatok szerint sajnos szinte minden területen a betegek számát tekintve és a halottak számát is nézve is jelentősen romlanak az adatok, sőt már most elértük az előző járvány legrosszabb adatait.

 

Múlt héten az előző hét naphoz képest minden mutató romlott a koronavírus elleni harcban.

A legnagyobb arányban az aktív fertőzöttek száma nőtt 33 százalékkal. De 15-15 százalékkal nőtt a halottak száma, illetve a kórházban ápolt koronavírusos betegeké is. Az egy hét alatt újonnan igazolt koronavírusos betegek száma alig tíz százalékkal nőtt, míg a mesterséges lélegeztetésre 606 helyett 639 fő szorult, ami 5-6 százalékos növekedést mutat..

Tény, hogy a tavaly novemberi adatokhoz képest msot kórházban például 7,6 százalékkal, lélegeztetőgépen 1,7 százalékkal kevesebben vannak most.

Az aktív fertőzöttek számát már bő egy hete átléptük, a növekedés pedig jóval meredekebb, mint tavaly november végén, amikor a második hullám felszálló ágában voltunk. A napi új esetek száma már tízezer felett van, ami az idei márciusi csúcsnál (9253 eset) is több százzal nagyobb.
Múlt héten a napi halottak száma közelítette a tavalyi második hullám csúcsát: a legfrissebb hétnapos mozgóátlag szerint 165-en halnak meg naponta koronavírus-fertőzést követően – tavaly ez az érték 175 főnél tetőzött. A kórházban ápoltak száma egyelőre alulról súrolja a tavalyi értékeket, lélegeztetőgépen pedig egy kicsivel többen vannak, mint tavaly ilyenkor – igaz, a hétvégén csökkenni kezdett a számuk.

( Nagy Attila )