hirdetés

A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de új épületeket, múzeumokat nem építene a parkba, azaz megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. A Medián legfrissebb kimutatása szerint még ennél is többen, a fővárosban élők 86 százaléka ért egyet abban, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöld területeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet. A Greenpeace szerint itt az ideje a széles körű egyeztetéseknek.

zugló liget

A friss közvélemény-kutatása alapján a Greenpeace úgy látja: kihagyhatatlan, hogy végre meginduljon az érdemi, széles körű egyeztetés a Városliget jövőjéről. A felmérésből ugyanis egyértelműen kiderül: a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöld területek védelme, és az új múzeumokat nem a Városligetben építenék föl. A Városliget megújításával kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából, 2016. június 30-án, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán.

A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöld felületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?

A megkérdezettek döntő többsége elutasítja az új múzeumi épületek Városligetbe történő megépítését: a lakosság négyötöde megőrizné a Városliget eredeti közpark jellegét. Ezzel szemben elenyésző, mindössze 13 százalék azok aránya, akik a Városliget megújítását új épületek építésével is elfogadhatónak tartaná. A kérdésben meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek a lakosok, ugyanis mindössze 2 százalékuk nem támogatja egyik megoldást sem, és 4 százalékuk nem kíván vagy nem tud véleményt alkotni a kérdést illetően.

Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöld területeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?

A budapestiek 86 százaléka azt szeretné, hogy az új múzeumok olyan helyszínen épüljenek föl, ahol nem veszélyeztetnek már létező zöld területeket. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy egy új múzeumi negyed építése kapcsán tízszer annyian vannak azok, akik a fák és a parkosított környezet megóvását tartják elsődleges szempontnak.

A korábbi és a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményeinek tükrében a Greenpeace úgy látja: egyértelműen kihagyhatatlan, hogy végre meginduljon az érdemi, széles körű egyeztetés a Városliget jövőjéről. A felmérésekből ugyanis az derül ki, hogy a fővárosiaknak kiemelten fontos a zöld területek védelme, és a liget közpark jellegének megőrzése érdekében az új múzeumokat nem a Városligetben építenék föl.