hirdetés

Fellélegezhet az a magyar ügyvédnő, aki a rettegett olasz maffiának a Ndranghetanak mosta a piszkos pénzeket tisztára. Az ismert ügyvédnő Sz. Edinát ugyanis egyelőre nem adjuk ki Olaszországnak feltehetőleg ez az olasz hatóságokkal is egyeztetve lett és ennek minden bizonnyal biztonsági okai vannak. Feltehetőleg egy olasz börtönben az ügyvédnő élete aligha lenne biztonságban. A maffiavád miatt letartóztatott ügyvédnő emellett negyedrendű vádlott egy magyar peres ügyben, ahol befolyással üzérkedéssel vádolják.  Az Esti Újság úgy tudja a magyar hatóságok azt is vizsgálják még kik segíthettek az olasz maffia pénzeinek a legalizálásában, amelyben politikai szálak is felmerültek.

Több ok miatt sem adjuk ki Olaszországnak egyelőre a maffiavád miatt elfogott Sz. E.-t, akit a legnagyobb itáliai bűnszervezettel, a ’Ndranghetával hoztak összefüggésbe az olasz hatóságok. Egyrészt az ügyvédnő negyedrendű vádlott egy büntetőügyben Magyarországon, befolyással való üzérkedéssel vádolják. Másrészt az olasz igazságügyi szervek még nem válaszoltak Sz. E. védőjének, Jován Lászlónak egy sor kérdésére – tudta meg a Magyar Nemzet. A jogász világban és a közvélemény számára is neves ügyvéd, Jován László a kiadatási és a magyar büntetőügyben is védi a vádlottat.

Persze Sz.Edina feltehetőleg azért is maradhat még Magyarországon, mert az élete egy olasz börtönben, ahol a maffia tagjai szép számmal ülnek, aligha lenne biztonságban. Nos az ügyvédnő pedig élve kell az olaszoknak, hisz bíznak abban, hogy jelentősen segíteni fogja a nyomozást.

Mint ismertes Sz. Edinát január 26-án ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék, miután az olasz hatóságok maffia-bűncselekmények vádjával kérték a kiadatását. Azóta egy tárgyalást tartottak az átadásról, de továbbra sem született erről döntés.

A törvényszék döntése szerint megkeresik a magyar perben eljáró bíróságot azt kérdezve: szükség van-e még a bizonyítási eljárásban Sz. Edina személyes jelenlétére, vagy sem.

Amennyiben nincs erre szükség, megnyílhat a kiadatás lehetősége Olaszországnak. Információnk szerint nagyobb a valószínűsége, hogy a magyar bíróság szükségesnek tartja még a vádlott jelenlétét a bizonyításhoz, mint annak, hogy nélkülözhető volna a személyes jelenléte a perben.

Az olasz maffiával összefüggésbe hozott ügyvédnő ellen egy másik ügyben is folyik büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Egyelőre azért sem adják át a magyar hatóságok az olasz társaiknak Sz. Edinát, mert védője egy sor, az átadási döntéshez szerinte megválaszolást igénylő kérdést terjesztett be a legutóbbi átadási tárgyaláson a törvényszéknek. Ezeket a bíróság továbbítja az olasz igazságügyi szerveknek, a maffiaügyben eljáró hatóságoknak.

Védencem januári elfogásakor a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy mennyiségű iratot foglalt le Sz. E. irodájából. Az iratok másolatát elküldték az olasz hatóságoknak, az eredeti dokumentumokat pedig visszaadták a vádlottnak. Álláspontom szerintem a kérdéses iratokat tanulmányozva, kijelenthető, hogy ezek köszönő viszonyban sincsenek az olasz igazságügyi szervek kiadatási kérelmében foglaltakkal, és a kiadatási kérelemben részletezett bűncselekmény-sorozatról szóló tényállításokkal-mondta dr.Jován László, ügyvéd.

MInt ismeretes az ügyvédnő ötéves, részben titkos nyomozás eredményeként került januárban a számára bizonyára szokatlan helyzetbe, azaz az olasz maffia ellen indult nyomozás kellős közepébe. Környezetéből megerősítették: az ügyvédnő teljesen összeomlott lelkileg a letartóztatása alatt. Nyomasztja a bezártság és a terhére rótt bűncselekmények súlya is.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy mind az olasz mind a magyar hatóságok keresik azon személyeket még, akik a piszkos pénzek tisztáramozásában részt vettek, mert feltehetőleg voltak társai Sz.Edinának. ráadásul azt is górcső alá veszik a magyar hatóságok, hogy az ügyben érintettek-e politikusok vagy más hivatalos személyek.

( Magyar Nemzet-Esti Újság )