hirdetés

Miután a XV. kerületi politikusok csúnyán cserben hagyták a bezárásra ítélt Neptun utcai iskola gyerekeit és szüleit, hisz a nyilvános ülésen még csak név szerint sem mertek szavazni  a politikusok a suliról.  Az elkeseredett de lelkes diákok maroknyi százfős csapata így a Parlamenthez ment tüntetni. Az MSZP-sek Kunhalmi Ágnese megjelent a tüntetésen, amit az iskolájukat féltő diákok és tanárok rendeztek. Nem véletlenül jött feltehetőleg Kunhalmi, hisz a liberális kerület vezetése is lapult a suli bezárás ügyében.

neptun 1

Iskolájuk bezárása ellen tüntettek a Kossuth Lajos téren és az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a XV. kerületi Neptun Általános Iskola tanulói, tanárai és szülői. A megszűnésre ítélt iskola melletti demonstráción Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus is megjelent, ami nem csoda annak tükrében, hogy a XV. kerületi polgármestert az MSZp is támogatta, de sajnos a liberális képviselők  sem mertek név szerint szavazni arról, hogy támogatják-e a suli bezárást vagy sem. Sajnos a kerületet bár a liberálisok irányítják rendre az történik amit a Fidesz akar. Szóval Kunhalminak nagyon tele lehet a hócipője ezzel is.

A suli bezárás mögött a liberálisok szerint az ex fideszes polgármester László Tamás állhat, aki nagyon aktív kapcsolatokat épített ki Kínával (a kerületben is nagyszámú kínai él), és az a gyanú, hogy az iskola épülete egy magyar-kínai, még akkreditációval sem rendelkező iskolának kéne. Más vélemények szerint kínai gyógyászati központ költözne ide, megint mások egyszerű ingatlanmutyi sejtenek a háttérben.

neptun2

Aggódni azonban nem kell suli lesz. A kínai iskola költözik odébb a Kavicsos közből a Neptunba. Ahol majd gimnázium is lesz. Sőt egyes politikai belső ígéretek szerint a jelenlegi diákok is maradhatnának. ha úgy döntenek. A sulit pedig azért kell bezárni álítólag, mert sok a tanár és kevés a gyerek.

Hol vannak a liberális kerületi vezetők ?

Sajnos az tény, hogy a kerület liberális polgármestere Hajdú László hallgatólag támogatja a suli bezárást. A DK-s kerület vezető, többek között az MSZP támogatásával lett városvezető, de a Fidesz nyomásának ( zsarolásának ) engedett, különben fel kellett volna oszlatnia a testületet és új választásokat kellett volna kiírnia működésképtelenség miatt. Nos jobban járt volna. Így azonban azt kel tennie, amit a Fidesz mond. Csak példaként a Fidesz a polgármesteri hatáskörben szinte semmilyen pénzköltési lehetőséget nem hagyott ! Sőt a polgármester a Fideszesek által kinevezett kerületi cégvezetőket nem válthatja le !  sőt a fideszesek mellé a helyi Jobbikos képviselő is beállt, miután kapott ezt azt. de elég csak ara gondolni, hogy a helyi TV egyik fő beszállítója egy fideszes képviselő vállalkozása egészen véletlenül.

A mostani demonstráción mintegy százan vettek részt. Horváth Szilveszter, az intézmény tanítója, a tiltakozás főszervezője elmondta, arra kérik Balog Zoltán minisztert, hogy ne írja alá “a halálos ítéletüket, mert szeretnének életben maradni”. Annál is inkább – folytatta -, mert az iskolában olyan, súlyos tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket oktatnak, akiknek a fejlesztése nem megoldható más intézményben. Nem tűrik tovább, hogy a sorsukról a megkérdezésük nélkül döntsenek – mondta a főszervező.

Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a fenntartó nem érti meg, hogy az iskola “nemcsak kő és tégla, hanem humánerőforrás”. Utóbbit pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra áthelyezni. Az iskolára szükségük van a gyerekeknek és a lakótelep társadalmának, ezért pedagógusként, szülőként és emberként is arra kéri Balog Zoltánt, hogy ne támogassa az intézmény bezárását – mondta a szakszervezeti vezető.

Rónáné Helle Mária, az iskola igazgatója azt mondta, hogy csütörtökön érdemi párbeszédet folytatott a tárca képviselőivel az intézmény jövőjéről, ezért abban reménykedik, hogy folytathatják az oktatómunkát. A résztvevők a Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan vonultak a minisztérium elé, miközben a “Hajrá Neptun!” és a “Nem adjuk az iskolát!” jelszavakat skandálták. A magasba tartott transzparenseken a többi között az volt olvasható, hogy a “Neptun élni akar”. A tüntetés végén petíciót adtak át a tárca képviselőjének, Deák Bencének, a köznevelési államtitkár politikai tanácsadójának.

A Jobbik is felemelte a hangját a Neptun suliügyében. A XV. kerületi Neptun utcai általános iskola diákjai, tantestülete és a gyermekek szülei demonstrációt tartanak, melyhez a Jobbik több képviselője is csatlakozik. Mint ismert, a budapesti általános iskola egy tollvonással fog megszűnni, az épületet pedig a kínaiak vehetik át. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere várhatóan május 29-ig fog döntést hozni az iskola jogutód nélküli bezárásáról. Az intézménybe jelenleg mintegy 300 gyermek jár, köztük sérültek is, akik speciális oktatást igényelnek. A Neptun iskola megszüntetését követően azonban ezek a tanulók távolabbi intézményekbe kerülnek majd, ami a szülőknek is jelentős gondokat okozhat majd. A Jobbikot felháborítja az, hogy köznevelési intézmények átszervezése címén, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) hatszáz iskolát zár be és több ezer pedagógust tesz az utcára. Felszólítjuk a KLIK-et és az önkormányzatokat, hogy ne gazdasági célok alapján döntsenek az oktatási intézmények sorsáról. Az illetékes döntéshozók pedig álljanak a nyilvánosság elé, vállalják a felelősséget tetteikért és ismerjék el, ha korrupcióban vettek részt – írta közleményében Monostori Zsolt, a Jobbik XV. kerületi önkormányzati képviselője.

Sokat mondó jelenség: nem vállalták névvel a XV. kerületi képviselők a név szerinti szavazást  a Neptun suli ügyében!

Látványos és meghökkentő módon nem állt be a 15. kerületi képviselő-testület a megszüntetésre ítélt Neptun utcai Általános Iskola mögé. Hiába vannak a testületben jó pozícióban a Demokratikus Koalíció és az MSZP képviselői, a Fidesz akarata érvényesült.

Neptun -fülöp máté

A képviselők a szülők, a tanárok és a diákok nagyszámú jelenléte ellenére is úgy foglaltak állást, hogy a fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ javaslatát támogatják, ami azt jelenti, hogy megszűnik az általános iskola, helyére a kínai-magyar két tannyelvű iskola gimnáziumi szekciója költözhet.

Hazug kutyák vagytok – kiáltotta távoztában egy dühös szülő, Tóth Imre képviselő pedig azt mondta társainak: szégyelljék magukat. A padsorokban döbbent csend fogadta, hogy még vélemény formájában sem mertek a rákospalotai honatyák ellentmondani annak, hogy a fejük fölött eldöntötték a dolgot.

A háttérben sokan a volt polgármestert, László Tamást emlegették, aki afféle rákospalotai hűbérúrként kezeli a kerületet. – Ezt is átverte – mondták a szülők, és a „Neptun a miénk!” táblákat zsebre csúsztatva csalódottan indultak haza.

Neptun suli

Indulatos viták közepette zajlott a képviselő-testület ülése, amelynek egyik napirendje a kerületi Neptun utcai Általános Iskola tervezett megszüntetésének véleményezése volt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ április elején értesítette arról az iskolát, hogy az épületben szeptembertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alapítványa által működtetett kínai-magyar két tannyelvű iskola gimnáziumi osztályokat indítana, ezért a Neptun mostani tanulói és tanárai más iskolákba kényszerülnének.

Később, amikor felzúdulás vette kezdetét, a Klik úgy módosította álláspontját, hogy átszervezés kezdődik, amelyre az iskola alacsony kihasználtsági szintje miatt van szükség. A tanárok és a szülők hiába érveltek azzal, hogy közel 70 sajátos nevelési igényű tanítványuk is van, és más iskolák sem panaszkodhatnak túlzsúfoltságra.

A képviselő-testületi ülésen szóba került Rétvári Bence humánminisztériumi államtitkárnak az a nyilatkozata, hogy valójában nem is a Klik, hanem az önkormányzat kezdeményezte az iskolamegszüntetést. Ezt többen cáfolták, és feltették a kérdést, ki volt az, aki önkormányzati felhatalmazás nélkül intézkedett, és a kerületiek tudta nélkül elígérte az épületet. Többen már ekkor megnevezték a volt polgármestert, Lászlót, aki persze műfüves pályát is ígért a kampány során a Neptunnak, amiből nyilván semmi sem lett  (most az ülés végén meg is szavazták, hogy ne épüljön meg). A képviselő nem akárki a Fideszben, nemrég azt is elérte, hogy ellenlábasai miatt a komplett kerületi Fideszt feloszlassák – a széthúzások miatt vesztett különben az önkormányzati választáson. Utódja a DK-s Hajdu László lett, aki azért nem tudott részt venni a Neptun körüli csatározásokban, mert megműtötték.

A szülők, a tanárok és a diákok piros pólóban jöttek el az ülésre, amelyen elhangzott, hogy a döntést két éve az orbáni hatalom kivette a kezükből, de a szavazás ismeretében azt kell mondani, nem hullattak krokodilkönnyeket a Neptunért. Mindenesetre a szülői munkaközösség vezetője az ülés végén azt mondta, ne higgyék, hogy ezzel vége van, a gyerekeket nem viszik a számukra kijelölt Kontyfa utcai iskolába, inkább elviszik őket a kerületből, mert ilyen helyen nem maradhatnak.

A képviselőket Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sem tudta befolyásolni, aki azt hangsúlyozta, igazuk volt a gyerekeknek, amikor kiírták a kerítésre, hogy az iskola nem csak falakból és téglából áll. Ezt hangsúlyozta több tanár is, aki az ülésen felszólalt. A szülők kicsiny szívecskéket osztottak ki a képviselők között, végül ez sem járt eredménnyel.

Az is tanulságos volt, hogy a képviselők a név szerinti szavazást nem merték vállalni, jobbnak látták titkos szavazatok mögé bújni. A javaslatok többségét úgy tromfolták, hogy többségük tartózkodott. Móric Eszter MSZP-s képviselő azon indítványát, hogy alakuljon ötfős bizottság, amelyik megvizsgálja az iskolák helyzetét, 6 igennel, 5 nemmel és 9 tartózkodással blokkolták. Volt olyan szavazás, melynek során 12-en (!) tartózkodtak. Amikor attól is sokan tartózkodtak, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat, a hallgatóságban felmerült, hogy van-e Rákospalotán döntésképes képviselő.

A Neptun elesett, így igaza lett Szilvágyi László képviselőnek, aki a szavazás előtt bátor kiállásra buzdította társait, és azt mondta:

“Valakik mindig álmodnak, a Klik eldönti, mi meg csak bólogatunk hozzá.”

És hozzátette: csak azért kellettek most is, hogy az ország vezetője elmondhassa: őt aztán érdekli a nép véleménye. Szilvágyi vázolta vádbeszédében a Fidesz-egyeztetés természetrajzát is: – Megmondjuk, hogy mi van, a többinek pofa be. – De hiába szuggerálták magukat az ülésen azzal, hogy “ez nem a Klik, ez a 15. kerület határozata lesz”, a gyerekek most mégis sirathatják iskolájukat.

Melyből őszre a rákospalotai képviselőknek is köszönhetően mindenképpen “egykori” lesz. Feltéve, ha a miniszter május 29-ig meg nem kegyelmez nekik. De ennek eléggé kevés a valószínűsége.

( Esti Újság-Népszabadság )