hirdetés

Nem vonult be a nyár elején a büntetése letöltésére a befolyással üzérkedés ­miatt három év szabadságvesztésre ítélt főrendőr.  Porkoláb Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt főtisztjét keresik a fejvadászok. Úgy tudjuk gyermekei Magyarországon maradtak és nejével együtt lépett olajra. Azonban a hatóságok nem nagyon igyekeztek eddig, hogy nagyobb erőkkel keressék.

 

Porkoláb ellen elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, mert júniusban nem vonult be a börtönbe. Az ex főrendőr olajra lépett. Úgy tudjuk nem egyedül bujkál, hanem a nejével, hisz nem beszél semmilyen nyelvet az elítélt zsaru.

Párban bujkálni pedig nem igazán egyszerű. Ráadásul sok országgal van már kiadatási egyezmény is, bár van olyan világrész, ahol a gazdasági bűncselekmények elkövetőit nem minden esteben adják át Magyaroroszágnak.

A főrendőr a lelépését amúgy jól titkolta, hisz volt olyan ügyfele, akivel eltűnése napjára még tárgyalást is leszervezett.

A volt rendőrtisztet és bűntársát, Labanc Ferencet, a BRFK egykori főnyomozóját idén januárban befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt három-három év szabadságvesztésre ítélték másodfokon. Porkoláb esetében az ítélet szó szerint megegyezett az elsőfokú ítélettel, így esetében a büntetés jogerőre emelkedett, várhatta a börtönbehívóját, ami június végére meg is érkezett. A volt főtiszt a fejvadászok szerint előbb-utóbb meg lesz, mert súlyos cukorbeteg, és gyógyszerekre van szüksége a folyamatos kezeléshez. Azonban nagyobb gond a bujkálásban, hogy a főrendőr nem nagyon beszél nyelveket.

Labanc Ferenc esetében a másodfokú ítélet apró részletekben eltért az elsőfokútól, így ő a Kúriához fordult. A felülvizsgálati kérelméről még nem született a döntés, de ez egyébként nem halasztó hatályú, s mivel az egészségügyi problémái miatt kérelmezett büntetésvégrehajtás-halasztást elutasították, várja a börtönbehívóját. A lapnak azt is mondta, hogy be fog menni a börtönbe, de ha elutasítják a felülvizsgálati kérelmét, az Alkotmánybírósághoz fordul védőjével.

A BRFK két volt főtisztjét 2014 augusztusában a TEK fogott el a nyomozó ügyészekkel. A Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly nyáron többrendbeli zsarolás, befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt ítélte el őket. A vádirat és az ítélet szerint az első- és másodrendű vádlott – Porkoláb és Labanc – érdekeltségébe tartozott egy magánnyomozásra és követelésbehajtásra szakosodott vállalkozás, ügyfeleik­nek pedig nemegyszer azt állították, hogy rendőri múltjuk révén a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájuthatnak, illetve az eljárásokat befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt tevékenységet azonban – bár sok esetben annak látszatát keltették – ténylegesen nem végezték el. A sikerdíjról ennek ellenére nem voltak hajlandók lemondani.

Porkoláb végig tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt elkövetett volna. Ráadásul a rájuk terhelő vallomást tevő ügyfelek többségéről kiderült valamilyen kedvezményért cserébe tanúskodtak a főrendőrök ellen. Vagy épp azért orroltak meg Porkolábékra , mert a NAV-os ügyeikben, a főrendőrök leplezték le a milliárdos csalókat.  Ennek ellenére a főrendőrök igaza süket fülekre talált.