hirdetés

Navrasics szerint az orosz embergó miatt 25 milliáros kára keletkezik a hazai mezőgazdasági szektronak. A Földművelésügyi tárca szerint azonban nem érinti az Unió szankciója a magyar élelmiszeripart érzékelhetően. Most akkor mi is van ? A jobb kéz nem tudja mit csínál a bal ? Vagy valaki csak Pinocchio?

mezogazdaság

Az Oroszország elleni szankciók éves szinten 80 millió euró veszteséget jelentenek a magyar mezőgazdasági exportnak – írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter egy szerdai Twitter-bejegyzésében, hozzátéve: európai uniós kompenzációra van szükség.
Nos a miniszter állítása azonban szöges ellentétben áll a magyar Földművelésügyi Minisztérium e heti közleményében, amely szinte bagatellizálta a várható károk mértékét, igaz nem is számszerűsíti azokat. Az agrártárca szemben az összes európai uniós tagország eddigi nyilatkozatával optimistán tekint a vélhetően válságot okozó, egy évig tartó orosz beviteli tilalom elé. A tárca keddi tájékoztatása szerint a tiltólistán szereplő termékek a 2013-as és a 2014-es adatok alapján az Oroszországba irányuló magyar agrárexportnak csak a kisebb hányadát, kevesebb, mint 30 százalékát adják, ami a teljes magyar agrárexportnak csak 1 százaléka. Az augusztus 6-án elfogadott orosz elnöki határozat értelmében az Orosz Föderáció tilalmat rendelt el a friss, hűtött vagy fagyasztott marha-, sertés- és baromfihús, egyes húskészítmények, a hal, rák és más tengeri eredetű termékek, a tej és tejtermékek, a friss, hűtött vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs bevitelére Oroszországba. Az FM szerint nem ez érinti az embargó a magyar élőállat, gabona és olajosmag kivitelt, a vetőmagokat, a liszteket, a borokat és szeszesitalokat, a dísznövényeket és a fűszereket, sertés- és baromfizsírt, húskonzerveket, zöldség és gyümölcs konzerveket, zöldség- és gyümölcsleveket, ásványvizeket és takarmányokat, amelyekből nagyobb mennyiséget exportál Magyarország Oroszországba.
Az embargó több száz millió euró kárt okozhat az európai uniós termelőknek. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa múlt pénteken azt közölte, hogy az Európai Bizottságnak 400 millió eurós (125 milliárd forint) alap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kártalanítsa az EU-tagállamok mezőgazdasági termelőit az orosz élelmiszer-embargó miatt. Eddig többek között francia, görög termelők és a lengyel kormány is fölszólította az Európai Uniót, hogy térítse meg az orosz embargó miatt keletkezett kárukat vagy vezessen be ártámogatást.
Az agrártárca nem tért ki egy igen fontos közvetlen veszélyre: az orosz piac megszűnése miatt az európai termékek egy része szinte biztos, hogy az unión belül keres majd vevőt, a tömege miatt túlkínálat alakul ki, amely leveri az árakat. Így az orosz embargó a szakértők által vártnál is nagyobb gondot jelenthet a magyar agrárium számára, akik termékeik mintegy 80 százalékát az Európai Unión belül értékesítik. Arról nem is beszélve, hogy a hazai piac egy része is veszélybe kerülhet a dömping áru uniós termelőktől származó import miatt. Ráadásul a nehezen megszerzett orosz kapcsolatok egy év alatt elveszhetnek, így egy év múlva sem biztos, hogy a korábbi szinten sikerül vevőre találni a keleti országban. Vagyis az embargó hatása nem egy, hanem több évre elhúzódó nehézséget okozhat.