hirdetés

Sajnos újabb halálozási rekord dőlt meg Magyarországon a koronavírus járvány miatt. egy nap alatt 24 beteg hunyt el. 816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytak közül 17-en hetven év felettiek, de van egy 21 éves nő is, akinél súlyos trombocitopénia, agyállományi vérzést írnak alapbetegségként. Az elhunytak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő.

Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 49%-a, a gyógyultak 33%-a budapesti. 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavírusról tájékoztató honlapon.

Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt mondta, a 39. hétről a 40. hétre 14 százalékkal nőtt a pozitivitások aránya. A 20 és 29 év közti korosztály a leginkább érintett, bár az elmúlt héten nagyon enyhe csökkenést meg lehetett figyelni ebben: az összes megbetegedésnek már nem a negyedében, csak a 23 százalékban van róluk szó. A 30 és 60 év közti fertőzöttek száma jelentősen emelkedik, most ők adják az összes fertőzött 45 százalékát. A 14 év alattiak aránya csupán 4,5 százalék, tehát a gyerekeknél továbbra sem jellemző a megbetegedés. Kiemelkedően magas a megbetegedési ráta a 15–19 éves korosztályban, ebben a körben 100 ezer főre 661 beteg esik. „Egyértelműen a járványnak a felszálló szakaszában vagyunk.”

Feltehetően ennek köszönhető, hogy Románia karanténba küldi a Magyarországról érkezőket. Románia másik 48 olyan országból érkezők számára is karantént rendelt el, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai szerint Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig minden százezer lakosra 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben. Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírustesztet, és annak eredménye negatív, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

A kutatási adatok alapján zárt térben azonban az emberek 86 százaléka hord maszkot vagy figyel a távolságtartás szabályaira. Az így védekezők 92 százaléka úgy gondolja, hogy valamilyen mértékben ezzel meg is tudja magát óvni a vírustól, abban pedig még többen reménykednek, hogy ezzel a védekezéssel meg tudják óvni a környezetüket a fertőződéstől. A nagy többség tehát hisz az önkorlátozás puhább szabályaiban, a maszkban és a fizikai távolságtartásban.

(cst )