hirdetés

Bár a kormány azt mondta szívesen tárgyal CEU ügyben az amerikai elnökkel, erre esély sincs, mert Trump nem ülhet le ezen ügyben egyeztetni. Úgy tűnik, hogy az aki tehát kitalálta ezt a törvénymódosítást, az nagyon otthon van az amerikai alkotmányban és a törvényekben, hisz tudta , hogy a CEU korlátozása pontosan mivel is fog járni. Az amerikai kormánynak nincs joga az alkotmányuk szerint ezen ügyben egyezkedni.

CEU oktatás tüntiA magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi kormányával és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten. Azonban van egy bibi. Az USA elnöke lés kormánya ezen ügyben nem illetékes úgy tűnik az alkotmányuk szerint.

Szijjártó Péter miniszter közölte, hogy  a múlt héten Magyarországon járt az amerikai külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára, aki azt az álláspontot közvetítette, hogy az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a CEU jövőjét illető tárgyalásokba. Ezt egyelőre magasabb szintről még nem erősítette meg senki – jegyezte meg.

A külügy miniszter elmondta azt is, hogy a kormány arra törekszik, hogy mindenki egyenlő versenyfeltételekkel és jogi feltételekkel tehesse a dolgát a felsőoktatásban, a nemzeti jogszabályok tiszteletben tartásával. A tárgyalásokra múlt héten kijelölt helyettes államtitkárnak, Altusz Kristófnak is az a dolga, hogy lefolytassa az ehhez szükséges tárgyalásokat – tette hozzá.

Remélik, hogy a tárgyalóasztal másik oldalán is ül majd valaki – jegyezte meg. A miniszter hangsúlyozta: nem csak a CEU-val kell foglalkozni ebben az ügyben, több mint 20 külföldi egyetem van Magyarországon.