hirdetés

Valami nem stimmel abban az orvosi műhibaügyben, amely egy egyszerű plasztikai beavatkozásként indult még 2012-ben Budapesten. Az eddig nyomozó kerületi kapitányságtól elvették az ügyet, mert ordító hibák történtek, az Esti Újság legalábbis így tudja. Az eddigi szakértő helyett pedig újat rendeltek ki, mert ezen ügyben nem volt megfelelő az orvosi szakértő végzettsége. Gyanúsított továbbra sincs, az ügyben pedig lassan eltelt négy év. Lehet, hogy a pórul járt sértett meg sem éli az eljárás végét, ha ez a tempó marad.  

műtét usa

Mint ismeretes, H.Gábor ügyvéd egy egyszerű, mondhatni rutin plasztikai műtétre ment az egyik budapesti luxusklinikára még 2012-ben. Mondhatni majdnem meggyilkolták az ismert hazai sztárjogászt. A rendőrség nyomoz az ügyben, állítólag, nagy csöndesen. Úgy tudjuk, az egyik érintett, egy külföldi plasztikai sebész már szökésben van, ráadásul nem is volt sebészdiplomája, s így alkalmazta egy neves budai luxusklinika A közismert jogász hónapokig lebegett élet-halál között, és csak az orvosi bravúrnak köszönhetően élte túl az elbaltázott plasztikai műtétet.

Megdöbbentő, de a luxus magánklinika úgy foglalkoztatott sebészeket, hogy azoknak szakdiplomájuk sem volt, és így plasztikai műtéteket sem végezhettek volna. Ennek ellenére többtucatnyi, -száznyi műtétet hajtottak végre. A klinika neves létrehozója így igen komoly bajba került, mert az egyik páciensük, egy sztárjogász majdnem belehalt egy plasztikai rutin műtétbe. Miután nyomozás indult a műhiba miatt, ekkor derült ki, hogy a klinika olyan dokit alkalmaz, aki nem is praktizálhatna.

A külföldi sebész természetesen angolosan távozott, és a rendőrség meggyanúsítani sem tudja egyelőre. Az ügy pikantériája, hogy többtucatnyi száznyi plasztikai műtétet végzett az engedély nélkül dolgozó doki, s átlagban egymillió forintot vett fel alkalmanként a műtétek után. Hogy a klinika miért mulasztott és miért nem kérte a doki szakdiplomáját, nem tudni, de aligha ússzák meg ők is a felelősségre vonást. A jogász csodával határos módon felépült, de élete végéig súlyos maradandó károsodást szenvedett és folyamatos orvosi kontroll mellett kell élnie.

A beteg hiába jelezte az ukrán dokinak, hogy nincs jól, az az mondta, hogy itt kérem, semmi baj. Azonban a jogász rosszul  lett, s bevitték egy budapesti állami kórházba. Érdekes módon ott a belgyógyászati osztályon rögtön megállapították a pontos diagnózist, és átküldték a sebészetre, hogy ott lássák el. Ott kiírták a CT- és az MR-vizsgálatokat, de azokat csak napok múlva végezték el. Így vették észre, hogy halálos stepsis alakult ki, amelynek során az érintett ügyvéd vékonybeleinek a 99%-át ki kellett venni. Az ismert jogász életben maradt, amit talán maguk az orvosok sem hittek el a budapesti állami klinikán. Állítólag ezen szörnyűség és maradandó rokkantság, amivel igen nehéz együtt élni, elkerülhető lett volna, ha a beteget előbb viszik CT-re, és MR-re, ha az működött volna, talán vitték is volna, és élhető élete lenne a betegnek.

Az ügyben eddig egy kerületi kapitányság nyomozott, de onnan elvették az ügyet, mert történtek hibák.  Most a BRFK Életvédelmi Osztálya foglalkozik az esettel. Állítólag tanúmeghallgatások is történtek, sőt új orvosszakértőket rendeltek ki, igaz, messze vidéken. Hogy miért, azt egyelőre homály övezi. Lehet, azért, hogy az érintett budapesti orvosok ne mondhassák azt, de hogy kérem szépen, én ezzel a szakértővel évekig voltam kolléga egy kórházban. Természetesen megkerestük a BRFK-t kérdéseinkkel, hogy áll az ügy.

Az Esti Újság érdeklődne, hogy a dr. H. Gábor sértett ügyében, aki majdnem belehalt egy orvosi beavatkozásba és így jelentős rokkantságra tett szert azzal, hogy vékonybeleinek 99%-át ki kellett venni a a BRFK Életvédelmi Osztály nyomozása hogyan áll? Van-e gyanúsított? A korábban kirendelt, de jogosultsággal nem bíró, szakértő helyett van-e újabb szakértő kirendelve az ügyben? Mely szakértői intézet végzi majd ezt el?

Illetve a rendőrség nem fél-e, tart-e attól, hogy a nyomozás elhúzódása veszélyezteti majd a későbbiekben a felelősségre vonások esetleges sikerét, hisz a bírói mérlegelés körében az időmúlás, mint tény, jelentős enyhítő körülmények számít, így a felelősök megúszhatják akár a felelősségre vonást? Adtak-e már ki körözést az ügy egyik külföldi főszereplője ellen? Vagy meghallgatták-e az ukrán sebészt?

Tisztelt Uram! Elektronikus úton érkezett megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a BRFK Életvédelmi Osztálya nyomozást folytat foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módunkban adni –írta válaszul kérdéseinkre a BRFK.

(Fotó: illusztráció)