hirdetés

Úgy tűnik öngólt lőtt és valamelyest jól meg is vezette magát a kajak-kenu szövetség. Hiába zárta ki a szövetség ugyanis a drogozás gyanújába kevert  ötszörös világbajnok Csipest, és a vb második Dombóvárit a válogatott keretből , mert a sportolók nem követtek el dopping vétséget sem. Hogy mindez etikai és erkölcsi kérdés, szinte biztos. Azt azonban nem tudni, hogy tettek-e feljelentést a sportolók ellen a szövetség illetékesei, kábítószer fogyasztás miatt, holott, ha már ennyire jogszabály követő és erkölcsös a szövetség vezetése, bizony kellett volna. Azt, hogy mennyi drogot és mikor fogyasztottak és hányszor szintén nem tudni. Ráadásul lehet, hogy nem is tudták a sportolók, hogy drogot fogyasztottak, ha az italjukba keverte esetleg valamely rosszakarójuk.

csipes

Mint ismeretes  a kajak-kenu válogatott két tagja, Csipes Tamara ötszörös világbajnok  és Dombvári Bence világbajnok második sportolónk is fennakadt a drogteszten, mindkettejük mintájában kokain nyomaira bukkantak az ellenőrök. Nos mindez aggasztó, és elgondolkodtató, hisz miképp fordulhat elő, hogy ikon sportolóink ilyet tegyenek – tehetnénk fel a kérdést, de az biztos, hogy nem doppingoltak.

Tiszeker Ágnes szombat délután úgy nyilatkozott, a két érintett pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szerveztükben a kokainfogyasztás nyomait – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupa versenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát.

Hozzátette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé.

Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon – mondta a szakember.

Nos azt egyelőre nem tudni, hogy a szövetség a válogatottak kizárása mellett tett-e vajon büntetőfeljelentést ? Hisz tudomásukra jutott, hogy két személy drogozott, erre bizonyítékaik is vannak, és hát, ha ilyen kemény a szövetség vezetése, akkor ezt is meg kellett volna tenniük. No meg az erre vonatkozó jogszabályok is ott vannak. Ha nem tették, akkor a szövetség hibázhatott és nem igazán következetés.

Ráadásul egy teszt csak azt mutatja, hogy fenn áll a gyanú arra, hogy drogot fogyasztott az ellenőrzött személy. De, hogy mennyit és mikor, azt már nem mutatja ki a gyorsteszt. Vért kell venni vagy hajszál mintát és az tud pontos választ adni mindenre, akár évekre visszamenőleg is. A pisi vagy vízelet teszt csak 18-30 napra visszamenőleg tudja kimutatni a drogfogyasztást. S bizony a legfontosabb kérdést sem tisztázta eddig senki, hogy vajon a két válogatott sportoló tudott –e róla, hogy drogot fogyaszt vagy csak valakik megviccelték őket ? Hisz egy pohár italban egy kis kokain vagy egyéb szintetikus drog feloldható.

dombóvári

Mint ismeretes a Magyar Kajak-kenu Szövetség drogbotrányát a Blikk robbantotta ki.  Az öt világ- és öt Európa-bajnoki címmel büszkélkedő, a 2011-es eredményei alapján az év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott Csipes Tamara (25) és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence (22) bukott meg az ellenőrzésen. A kínos eset a szövetség szerdai elnökségi ülésén is téma volt. Az ügyet a kajakos vezetők megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani. A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, így aligha szerepelhetnek az év két legfontosabb megméretésén, az Európai Játékokon, illetve az augusztusi milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot, ugyanakkor a nagyobb bortányt megelőzendő, a sajtót nem tájékoztatták az esetről.

Csütörtökön kaptuk az értesítést a szövetségtől, hogy két versenyzőnk, Csipes Tamara és Dombvári Bence válogatottbeli kerettagságát felfüggesztették sportolóhoz nem méltó magatartás miatt – erősítette meg a kellemetlen információt Horváth Gábor, a Honvéd kétszeres olimpiai bajnok szakosztály-igazgatója.

Így házon belül le kell folytatni a fegyelmi vizsgálatot. A szakosztályvezető ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon. Úgy tudjuk, mindkettőjüktől a közelmúltban a dunavarsányi edzőtáborozás során vettek vizeletmintát, a doppingellenőrzésen gond nélkül túljutottak, ám a drogteszt pozitív eredményt hozott.