hirdetés

Rossz hír. egyelőre nem találják a Kossuth-barlangban eltűnt búvárt a kutató és mentőcsapatok. Állítólag van még remény de az idő a mentőegységek ellen dolgozik. A borzalmas búvárbaleset még vasárnap délután Jósvafőn, a Kossuth-barlangban történt. Egy engedéllyel rendelkező kutatást végző tapasztalt búvár merült le a társaival, de eltűnt.

 

Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy április 3-án délután 15 óra 30 perckor hat búvár merült le, és az egyikük nem lett meg, s őt jelenleg is keresik.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa,  Bacsó Zsolt közönségkapcsolati csoportvezető megerősítette a búvárbaleset tényét és azt mondta, hogy a barlangmentők, a katasztrófavédők és a mentők jelenleg is a helyszínen vannak, és zajlik a kutatás.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat később a közösségi oldalán azt közölte, hogy feltáró merülést hajtottak végre, s a barlangi búvár nem tért vissza a merülés kezdőpontjához. Az őt biztosító merülőtársai pedig nem találták meg az ismert járatokban. Ötven fő vesz részt jelenleg a mentésben.

Azt írták, hogy a Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját pedig sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. Ezt a járatot több évtizednyi kutatómunka után tárták fel 2009-ben. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

A vasárnapi feltáró merülés során a harmadik szifon járatait kutatták a feltáró búvárok. Az eltűnt búvár keresése pedig jelenleg is tart. A mentést nehezíti, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

A legutóbbi, hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, -40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél pedig teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentő búvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. A délelőtti órákban újabb mentőerők érkeznek a barlanghoz

Bár azóta is folyamatosan zajlanak merülések és a kutatások. Délután fél ötkor azt a tájékoztatást kaptuk a barlangi mentőktől, hogy még mindig nagy erőkkel keresik az eltűnt búvárt de nem jártak eddig eredménnyel.

(Csákány T.)