hirdetés

Szinte az összes magyar parlamenti párt már úgy tűnik, egyetért Orbán Viktor külpolitikájával menekült- és kvótaügyben. Legalábbis Kósa szerint. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió átgondolja bevándorláspolitikáját és a kötelező kvótarendszerrel kapcsolatos álláspontját.

Szijjártó Péter; Szél Bernadett; Tóbiás József; Harrach Péter; Orbán Viktor; Rogán Antal; Vona Gábor

Kósa Lajos, miután az Országházban egyeztettek a parlamenti pártok a miniszterelnökkel, elmondta, hogy a találkozót Orbán Viktor hívta össze, hogy a vasárnapi rendkívüli török EU-csúcs előtt tájékoztassa a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket. Kósa Lajos nem titkolta, hogy az Európai Unió és Törökország közötti megállapodástervezet magában hordozza, hogy még több illegális bevándorló jöhet Európába.

A parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszélésen – amelyen az MSZP a kongresszusára hivatkozva nem vett részt – egyetértettek abban, hogy a további betelepítéseket nem lehet elfogadni – hangsúlyozta.

A csúcstalálkozóval kapcsolatban elmondta, hogy az unió „belemanőverezte” magát egy olyan helyzetbe, amelyben némileg kiszolgáltatott lett a török kéréseknek. Szerinte az uniónak először egységes álláspontot kellett volna kialakítania, és csak utána tárgyalni Ankarával.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy álláspontjuk változatlan: az uniónak meg kell védenie külső határait, ha nem lehet a görög–török határon, akkor Bulgáriánál és Macedóniánál. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a találkozó után az MTI-nek elmondta, az egyeztetésen a frakcióvezetők egyetértettek abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben, amely a bevándorlás ügyében szem előtt tartja az Országgyűlés korábbi döntéseit, valamint az európai és a magyar érdekeket.

(Fotó: illusztráció)