hirdetés

Beszólt az USA különmegbízottja. A külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja Ira Forman szerint Magyarországon „klasszikus, XIX–XX. századi, náci típusú antiszemitizmus van”.

ira forman

Személyes tárgyalásunk alkalmával Forman úr nem adott hangot az idézett véleménynek – mondta Prőhle Gergely helyettes államtitkár, aki több zsidó szervezet vezetőjével közösen találkozott a különmegbízottal. A helyettes államtitkár hozzátette, a különmegbízott méltatta a Holokauszt Emlékközpontot, valamint a holokauszt-emlékév rendezvényeit. – Ezenkívül elismerte a kormány gyűlöletbeszéd visszaszorítását célzó intézkedéseit – mondta.
Látogatása alatt Forman kilátogatott a Szabadság térre, a német megszállás áldozatainak emlékművénél rendezett tiltakozásra is. Alighanem a jelentős indulatokat kiváltó szoborra utalt a különmegbízott, amikor az említett interjúban nyomatékosította, „Washington szorgalmazza, hogy a magyar kormány tegyen lépéseket az érintettek figyelembevételére, konzultáljon velük”.