hirdetés

A nagy vezér megoldotta. Nem kell menekülteket befogadnunk, igaz, pár milliárdunkba került, de nem vészes. Egy fél stadion ára sem a siker.  A megállapodás világos garanciát ad Magyarországnak arra, hogy semmilyen kötelező betelepítést nem kell elfogadnia, tehát a magyar szempontokat sikerült érvényesíteni – mondta Orbán Viktor, miután véget ért a brüsszeli csúcstalálkozó Törökország és az Európai Unió vezetői között.

orbán brüsszel

Az EU két év alatt 3 milliárd eurós keretet ajánlott fel Törökországnak a menekültek ellátásához, ebből Magyarországra 18 millió euró jut. Ez vállalható összeg, és erkölcsi szempontból is helyes, hogy Magyarország a rá eső pénzügyi terheket vállalja, mondta a kérdésre válaszolva Orbán Viktor.

Nekünk arra kellett figyelni, hogy ne kerüljön a nagyhatalmi megállapodásba olyan passzus, amely arra kötelezné Magyarországot, hogy a megállapodás keretében Európába behozott migránsok közül Magyarországnak bárkit is kötelezően be kelljen fogadnia. Ez sikerült, a megállapodásnak nem része, hogy a Törökországból áthozott migránsokat kötelezően szét lehetne osztani az uniós tagországok között, így Magyarországra sem lehet őket küldeni – mondta a miniszterelnök a brüsszeli találkozó után.

Hogy a migránsok áttelepítésére milyen számban és pontosan mikor kerül sor, arról a megállapodás nem mond semmit, közölte, de szerinte közös érdek, hogy a migránsokat Törökország határain belül meg lehessen fogni, hogy „azok ne zúduljanak Európára”. Erre lát is esélyt a megállapodás után – mondta.

A Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozó alatt külön megbeszélést folytattak Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére Németország, Ausztria, Svédország, Finnország, Belgium, Luxemburg, Hollandia és Görögország vezetői. A francia elnök, François Hollande nem ért oda erre a találkozóra, de már korábban kiderült, hogy támogatja az ott kötött megállapodást, amelynek része a 3 milliárd eurós támogatás cserébe azért, hogy Ankara Görögországgal közösen védi az uniós határokat. Ebből félmilliárdot biztosít az uniós költségvetés, a maradék két és félmilliárd eurót pedig a tagállamok adják össze.

A megállapodásban – és végül ez az, amit a csúcstalálkozón elfogadtak – az is szerepel, hogy újrakezdődnek a tárgyalások Törökország uniós csatlakozásáról, illetve a vízumkönnyítési eljárásról, amely megkönnyítené a török állampolgárok beutazását az unióba. Cserébe az EU jövő nyárig megkezdheti azoknak a migránsoknak a visszaküldését Törökországba, akik nem kaptak menedékjogot a tagországokban.