hirdetés

Az Esti Újság jól tudta, az egyik vádlott nem ment el a hírhedt MVM perre. Ítéletet hozott a Kaposvári Törvényszék a hírhedt 15 milliárdos MVM ügyben. Kocsis István pedig igencsak bosszankodhat. Az MVM ex-vezérének feleségét Kocsisnét és a Fradi ex tulajdonosát Szász Andrást ugyanis elítélték pénzmosás miatt egy horvátországi szálloda bérlés miatt . Az energetikai cég ügyében a 12 milliárdos hűtlen kezelés alól Kocsis Istvánt és a több vádlottat felmentették. A bíróság szerint a vádnak rengeteg hiányossága volt. A döntés nem jogerős.  

kocsis 3

 

Bár felmentette a Kaposvári Törvényszék Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. egykori vezérigazgatóját a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól a vádlott egészen biztosan nem lehet boldog. Nem lehet,mert feleségét viszont elítélte a kaposvári bíróság. Pénzmosásban bűnösnek mondták ki mrs. Kocsist és a Fradi volt tulajdonosát Szász Andrást. Igaz egyelőre nem letöltendő büntetést szabtak ki ezen két vádlottra. Ráadásul az ítélet sem jogerős, mert úgy tudjuk  mindenki panasszal élt, azaz az ügyészség és az elítélt vádlottak is.

A sors fura fintora, hogy a Kocsis által feljelentett magyar FBI, azaz a KBI egykori vezetője dr.Kiss Ernő segített neki többek között azért, hogy az ügyészség vádjáról kiderüljön, hogy tákolmány. Kiss tábornok ezen munkát úgy tűnik tökéletesen végezte, hisz ízekre szedte a bíróság is a vádat , sőt megállapította, hogy igencsak hiányos. Igaz Kocsis a tábornok munkáját nem fizette ki, helyette azonban feljelentett, hogy ő  úgy tudja , hogy Kiss 3 millió eurót kért tőle, hogy elsimítsa az ellene folyó büntetőügyet a belügyminiszternél és a legfőbb ügyésznél, azaz  befolyással üzérkedett a tábornok. Nos ilyet sosem mondott Kocsisnak a táborok ez tény. Igaz az is kiderült, Kiss tábornok büntetőperén, feketén fehéren,hogy ezt Kocsis konkrétan nem is tudja,csak mondták neki. No meg az is kiderült, hogy Kocsis tartozik Kiss Ernőnek többszázezer euro munkadíjjal,épp a kaposvári MVM per azon ügyében, amelyben  Mrs.Kocsis szállodabérlési ügye nem volt benne.

A kaposvári bíróság nem látta bizonyítottnak a vádak egy részét. Rávilágított a tanács elnökbíró, hogy az MVM középtávú terveiben is szerepeltek a Kocsis féle célkitűzések. Kiemelte a vádirat hibáit és hiányosságait is a bíróság. Kiderült, többek között, hogy görög és szerb nyelvű lefordítatlan dokumentumok szerepeltek benne, s akadt olyan irat is, mely többször is bekerült az anyagba. A tanúk vallomásait, melyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt a bíró fenntartásokkal kezelte, rávilágított: a jelenlegi MVM-dolgozók, illetve az MVM-től függő cégek munkatársai által elmondottak nem feltétlenül fedik a teljes igazságot. Mindezek alapján a vádlottak közül csak kettőt talált bűnösnek: a másodrendű vádlott hűtlen kezelés és pénzmosás miatt, a nyolcadrendű pedig orgazdaság és pénzmosás miatt két-két év börtönt kaptak, előbbi négy, utóbbi öt esztendőre felfüggesztve. ez volt az MVM vodicei szálloda bérlési ügye, amelyben a főszereplő Mrs.Kocsis volt és a Fradi volt tulajdonosa Szász András. Mint ismeretes a Kocsis István a volt MVM és BKV vezér 15 milliárdos hűtlen kezelése mellé csapták tavaly a fura s nehezen védhető egymilliárdos horvátországi szálloda bérleti ügyét. Kocsisnét azaz Mrs. Kocsist pénzmosással vádolták s természetesen a bűnszervezet is a vádpontok között volt. A legnagyobb baj az volt ezzel, hogy a pénzügyi tranzakcióban érintett Kocsisné és fia is. Állítólag a szálloda biznisz egy banánhéjon bukott meg. Az egyik a lichtensteini cégvezető volt. Ő tett feljelentést a lichtensteini ügyészségen.  Kocsisné védekezés arra épül, hogy nevével valakik visszaéltek. A baj csak, hogy Kocsiné nevében cég lett alapítva, ahol közjegyző is kellet, hogy tanúsítsa ki az alapító, bankszámla nyitás sem megy igazolvány és útlevél nélkül,főleg Svájcban és még hosszasan lehetne sorolni miért is fog ezen állítólagos védekezés dugába dőlni.

Még 2009-ben, egy brit vállalkozás nyilvános cégdokumentumaiból kiderült , hogy Mrs Istvan Kocsis volt 2008-ban a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely közel egymilliárd forintért egy horvátországi szállodát adott bérbe az MVM leányvállalatának. Ezt robbantotta ki az átlátszó.hu. A szövevényes sztoriból az derült ki eddig, hogy az MVM 2008. januárjában 4,3 millió eurónyi kölcsönt utalt át a NIKER nevű horvátországi leányvállalatának, hogy azt a cégcsoport dolgozói üdültetésére költse. A 25 évre kötött üzletet Kocsis és (a NIKER részéről) Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. A leányvállalat ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű cégnek utalt át, mert az offshore hátterű cég bérelte ki az MVM számára a vodicei Hotel Bili Kamen szállodát. A NIKER és a Jadran azonban azt követően, hogy Kocsist elküldték az MVM-től, szerződést bontott. A megállapodás szerint a bérleti díjat vissza kellett volna téríteni, de a Jadran nem fizetett. Ráadásul a szállodahitelét ezen pénzből vissza is fizették, ami 450 ezer euro volt és érdekes módon az OTP horvátországi érdekeltsége volta hitelező. Hogy Kocsis az OTP –nél mint felügyelő bizottsági tag csupán a véletlen műve,ahogy az is, hogy itt ténykedett sokáig a jelenlegi belügyminiszter is.

Az ügy kipattanásakor Kocsis úgy nyilatkozott , hogy neki és a családjának semmi köze sincs az egészhez, és csak arról lehet szó, hogy gyakori név az Istvan Kocsis. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, „hogy tisztázzák, hogy kiről van szó, mert a névazonosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot”. Aztán mégsem lépett semmit.

Az ügyben az a Szász András is érintett és vádlott illetve már elítélt  a Kocsis család mellett, aki az FTC egyik tulajdonosa volt Kevin McCabe-el. S aki végül a Fidesz pártigazgatójának Kubatov Gábornak átadta a Fradit tokkal vonóval.

A per 2013-ban kezdődött – a Kaposvári Törvényszéket Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2012-ben jelölte ki letárgyalására –, majd miután a parlament tavalyelőtt szeptemberben az alaptörvény ötödik módosításával szeptemberben eltörölte a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét, visszakerült a fővárosba, hogy aztán ismét Kaposváron kezdődjön újra.

A vádhatóság szerint az MVM a kétezres évek közepén,Kocsis vezérigazgatósága idején erősíteni akarta térségbeli pozícióit, ám ezt a törekvést a vádlottak arra használták fel, hogy a jó anyagi pozícióban lévő MVM, valamint a cégcsoporthoz tartózó cégek nevében előnytelen szerződéseket kötöttek külföldi cégekkel.Kocsis István, az MVM, a Paksi Atomerőmű és a BKV egykori vezérigazgatója több tucat oldalas vallomásában ártatlannak vallotta magát, állította, nem károkozás volt a célja a beruházásokkal, hanem a villamos művek bevételeinek növelése. A többi vádlott sem ismerte el bűnösségét, az ügyészség szerint viszont egyértelmű volt felelősségük, s az egykori vezérigazgató víziója, hogy ebben a formában kell terjeszkednie a cégnek vezetett a hatalmas kárhoz.