hirdetés

Már most áll a bál a TV2 eladása körül. Sőt, kezdődik egy jókora per, úgy tűnik. Igaz, a kaszinókoncesszió-nyertes és filmproducer Andy Vajna bejelentette, hogy megvásárolta a kereskedelmi csatornát. Kiderült, hogy állítólag a Simicska Lajoshoz igen közel álló Fonyó Károly is tulajdonosa a TV2 csatornának már pár napja. Fonyó értetlenül áll azelőtt, hogy ne ő lenne a kereskedelmi tévé tulajdonosa, hanem Andy Vajna, hisz már két napja ő a tulajdonos, nem más.

fonyó károly

Fonyó Károly, a TV2 tulajdonosa telefonon adott interjút az ATV műsorában, ahol azt mondta: a TV2 két ügyvezetőjének tudomása volt arról, hogy Fonyó cége két napja megvette a TV2-csoportot, így nem érti, hogy adhatták azt tovább Andy Vajnának.

Fonyó Károly nem titkolta, szerinte Andy Vajna cégének a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződése érvénytelen, mert a TV2 Media Group Holdings Kft. már két napja százszázalékosan Fonyó cégének a kezében van. A Megapolis Media Zrt. állítólag éppen azon a napon vált a TV2 tulajdonosává, amikor a hírekben megjelent, hogy Simon Zsolt János és Yvonne Dederick ügyvezetők eladták a csatornát Andy Vajnának. Hogy miként lehetett két nap alatt kétszer is eladni a TV2-csoportot, azt egyelőre homály övezi, de az biztos, komoly perek és botrányok várhatóak.

Legalább olyan értetlenül állok a fejleményekkel szemben, mint önök – mondta Fonyó.

Arra a kérdésre, hogy miért várt annyit a bejelentésével, ha már napokkal ezelőtt is tudni lehetett, hogy Andy Vajna lesz a csoport új tulajdonosa, Fonyó azt válaszolta: nem gondolták komolyan, hogy igazak az erről szóló hírek. A Simicska Lajos egyik legbizalmasabb emberének számító Fonyó a szerződés körülményeiről, arról, hogy például mennyi pénzért vásárolta meg a TV2-t, üzletit titkokra hivatkozva szintén nem akart beszélni, de annyit elárult, hogy október 13-a előtt semekkora tulajdonrésze nem volt a TV2 Media Group Holdings Kft.-ben.

Urbán Ágnes médiajogász szerint elképzelhető, hogy Simicskának megvolt az a lehetősége, hogy bármikor belépjen a történetbe, azazhogy az utolsó pillanatban, a Vajna cégével megkötött szerződés előtt közvetlenül happolja el a Megapolis Media Zrt. a TV2-csoportot.

Urbán Ágnes elképzelhetőnek tartja, hogy itt már nem üzleti kérdésről van szó, hanem olyan hatalmi harcok dúlnak, amelyek szürreális módon egy kereskedelmi tévé megvásárlása kapcsán csúcsosodtak ki. Szerinte az RTL Klubnak jól jönne, ha Andy Vajnáé maradna a TV2, mivel akkor az egy kormánybarát média lenne, és ennek megfelelően a törvényhozásban esetleg a kereskedelmi csatornák számára előnyös döntések születnének. Ha azonban a TV2 valóban Fonyó Károly cégét illeti meg, akkor az RTL Klub is foghatja a fejét, oda lehet a pluszbevételt jelentő kábeldíj, és olyan típusú lépések jöhetnek, amelyek mindkét tévét egyszerre sújtják, mivel mindkét csatornát ellenségnek tekinti majd a kormány.