hirdetés

Picit fura, hogy dicsőítjük a halálos sebeket okozó NATO-kerítésünket, a GYODA-t. Meg büszkék vagyunk arra, hogy a magyar megoldás a jó megoldás a migránsügyben. De akkor minek építünk menekülttáborokat? Körmenden most több száz fő befogadására alkalmas, nyitott sátortábor épül a rendészeti szakközépiskola területén. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor érkezhetnek a lakók. Hasonló tábor kialakítását tervezik a közeli Szentgotthárdon is. A Jobbik máris tiltakozik.

Menekült gyerekek Szeged

Rendkívüli ülést tartott hétfőn napközben a körmendi képviselő-testület, háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás épül a következő napokban a városban. Hasonló állomás létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is – tudatta Bebes István, Körmend fideszes polgármestere hétfőn. Szentgotthárdon délután kezdődik a rendkívüli testületi ülés, amelyen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai adnak tájékoztatást.

Bebes elmondta, a hétvégén már kaptak információkat a kialakult helyzetről, hétfőn pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesei rendkívüli testületi ülésen tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a tervezett lépésekről.

A polgármester hangsúlyozta: egyelőre csak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén létesítendő sátortábor felépítéséről esett szó, arról továbbra sincs információjuk, hogy migránsok mikor érkeznének a városba. Hozzátette, inkább egyfajta felkészülés zajlik, hiszen közismert, hogy a szomszédos Ausztriában több ideiglenes beléptetőpont kialakításáról döntöttek, ezek között szerepel a heiligenkreuzi is, ami indokolja, hogy Körmenden, illetve Szentgotthárdon ismét létesítsenek sátortábort.

Bebes István továbbra is úgy tudja, hogy az ideiglenes táborok csak nyitott intézményként működhetnek, de a közbiztonság fenntartását a rendőrség szavatolja, erre határozott ígéretet kaptak Tiborcz Jánostól, Vas megye rendőr-főkapitányától, aki szintén ott volt a hétfő délelőtti körmendi testületi ülésen.

Tompa László (Pro Körmend) önkormányzati képviselő közleményt adott ki, ebben úgy fogalmazott: a helyi polgárok biztonságérzete miatt fontosnak tartják a polgárőrség megerősítését, a migránsok rossz egészségi állapota miatt a rövidesen elkészülő körmendi kórház ágyszámainak növelését, valamint azt is, hogy a körmendi befogadópontot egy nyugati határhoz közelebb eső területre helyezzék át.

A helyi Jobbik máris közleményben reagált a fentiekre. Mint írták, nem akarnak bevándorlókat Körmenden és Szentgotthárdon sem. A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy akár csak egy napig is migránsok tartózkodjanak a két városban. A menekülttáborok ismételt felhúzása gyökeresen szemben áll a kormányzati kommunikációval, Orbán Viktor hétvégi harcos kijelentéseivel – írták.

Felháborító, hogy a Belügyminisztérium ezúttal is a lakosság előzetes tájékoztatása nélkül hajtja végre ezeket az akcióit, ahogy elszomorító az is, hogy a városok fideszes polgármesterei nem emelik fel szavukat a kormány tervei ellen – állt a Jobbik közleményében.

A Jobbik minden lehetséges eszközzel ki fog állni a menekülttáborokkal szemben. Felszólították a Vas megyei kormánypárti országgyűlési képviselőket, hogy ők is tegyék ezt.