hirdetés

Most, hogy kiderült a bíróság az ügyészség és a rendőrség is megint bakot lőtt egy leszámolásos ügyben. Azaz úgy tűnik ártatlanul ítélték el a Prisztás-gyilkosság korábbi vádlottjait, hisz Joseph Rohac bevallott mindent, adódik a kérdés végre lesz már felelőse az ilyen bakiknak ? A móri mészárlás ügyében kitüntettek mindenkit, meg előléptettek. Aztán amikor kiderült nem Kaiser Ede a gyilkos és a társa, akkor nagy kuss volt. A mostani fiaskó elkerülhető lett volna, ha Kisbandi legelső exkluzív interjúját megnézik a nyomozók, amit 2001-ben adott az RTL Klub Akták műsorának. Vagy mondjuk elővették volna R.László 2004-ben tett legelső vádalkus ajánlatát, amit azzal utasított vissza az akkori rendőri vezetés, hogy maffiózókkal nem kötünk alkut. Aztán mondott más szereplőket és lássunk csodát lett vádalku.

 

Elkezdődött a Prisztás-gyilkosság újra tárgyalása. Ami olyan szempontból elképesztő, hogy úgy ítélték el a korábbi vádlottakat, hogy sem nem volt indíték, sem nem volt konkrét bizonyíték Portikra, Hatvanira és harmadik társukra. Sőt a nyomozók azt sem vették figyelembe, hogy a gyilkosnak kikiáltott Htavani kerékpározni sem tud. Holott Prisztás gyilkosa kerékpárral jött, lőtt és haladt tovább. Azonban rengeteg emberrel kötött alkut a rendőrség, akik elmondták, amit hallani akart a nyomozóhatóság. Nagyjából ez volt a recept a Móri nyolcas gyilkosság ügyében is, ami komoly fiaskóval zárult, hisz ott is ártatlan embereket ítéltek el.

A legjobb pedig a hivatalos le nem írt magyarázat: Inkább elitéltetünk ártatlanokat, minthogy egy bűnös is szabadlábon legyen.
Csak ezzel komoly bökkenő van, ha ártatlanokat ítéltetünk el, kamu bizonyítékok alapján, akkor épp az igazi bűnözők vannak szabadlábon.

Így talán már érthető, hogy a szlovák bérgyilkos Joseph Rohac órákig bizonygatta, hogy a Prisztás-gyilkosságban elítélt H. István helyett ő végezte ki az ismert vállalkozót. A nyomozók nem hittek a férfinak és a nyáron elrendelt perújítási nyomozás során is arra a megállapításra jutottak, hogy Rohác nem lehetett Prisztás gyilkosa. Érthető: tök ciki volt , főleg a Móri fiaskó után pár évvel.
Az ügyészség viszont perújítást kezdeményezett Portik Tamás ügyében a Fővárosi Törvényszéken. Ma kezdődött a tárgyalás.
Portik Tamás elsőrendű vádlott már csak egy monitoron keresztül figyelte a per Fővárosi Törvényszéken megtartott perújítási tárgyalását, amire a Fenyő-gyilkosság, a Cinóber-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác 2017-es vallomása után került sor.

A szlovák bérgyilkos azonban nem csak azt állította, hogy ő végzett Prisztás Józseffel is, de azt elárulta, hogy ukrán-orosz bűnözői körök közvetett megbízására cselekedett. Ráadásul azt is elmondta miért nem találták a lövedékek hűvelyeit a nyomozók a tett helyszínén, hisz zacskóból lőtt, így azok nem repkedtek szanaszét.

A rendőrség, az ügyészség és bizony a bíróság is vakarhatja most a fejét, hisz ártatlanul ítélték el korábban Portikot, Hatvanit és harmadik társukat. Kérdés most lesz majd felelőse a Prisztás-fiaskónak ? Lemond-e rendőr, ügyész vagy bíró ?
Vagy ez is így rendjén van ?

Ne feledjük a Móri mészárlás kapcsán is úgy ítélték el Kaiser Edét és társát, hogy kézzel fogahtó bizonyíték nem volt ellenük. Csak terhelő vallomások, feltételezések és az sem számított, hogy elötte pár nappal 600 ezer eurót zsákmányoltak Ausztriában. Azaz teljesen életszerűtelen volt a móri bankrablás. Minek ? Volt pénzük sok. A helyszínen pedig DNS minta sem volt tőlük.

Az 1996-ban történt Prisztás-gyilkosság miatt első fokon Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosságot végrehajtó H. István tíz évet kapott. A Fővárosi Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el és Portikékat ez alkalommal is bűnösnek találták. A felbujtóként vádolt Portik Tamás mellett H. Istvánt gyilkosként, F. Ferencet pedig bűnsegédként ítélték el. Portik 15 évet kapott a Prisztás-gyilkosság megrendeléséért 2016-ban.

Legutóbb azzal indokolták az ítéletet, hogy az áldozat és az egykori olajvállalkozó Portik is üzletelt az alvilág bankárának tartott Lakatos Andrással, vagyis Kisbandival, akinek Portik Tamás 80 millió, Prisztás József pedig közel 100 millió forintot adott kölcsön. Ennek fedezetéül Kisbandi mindkettőjüknek ugyanazokat a nagy értékű, XII. kerületi ingatlanokat ígérte biztosítékként. Portik és Prisztás igényt tartottak a több mint 300 millió forintos házakra, ezért találkozót beszéltek meg a Művészinas étteremben, de nem tudtak megegyezni. Portik ezután döntötte el, hogy végez Prisztással, ezért parancsba adta testőrének, hogy végezzen ellenfelével. Az üzletembert néhány nappal a találkozó után ölték meg.

A per érdekessége, hogy Portik nem vehet részt a tárgyaláson, hiába kérte, így ő neki maradt az online pereskedés. Az persze elgondolkodtató, hogy ez így meállja-e a törvényesség próbáját.