hirdetés

Az LMP szerint napi 16 órát is dolgoznia kell a BKK illetve a BKV alvállalkozóinál az alkalmazottaknak. A párt szerint ez szürkefoglalkoztatás, csökkenek a bérek és a havi 400 órás munkaidő is jellemző. A jogsértések a Budapesti Közlekedési Központ tudtával és beleegyezésével állnak fenn.

bkv

Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi szervezetének szóvivője szerint a BKK-nál és a BKV-nál az üzemeltetési feladatok évek óta folyó kiszervezésének mára egyértelműek a következményei. Elmondása szerint több munkavállaló fordult hozzájuk panaszával, és ennek nyomán azt találták, hogy például az ellenőrök esetében az öt évvel ezelőtti nettó 840 forintos órabér 500 forintra csökkent, és a munkavállalók „ezt is zsebbe kapják, hiszen a bejelentett munkabérük a 118 ezer forintos szakmai minimálbér”.
A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte, hogy vannak olyan, alvállalkozónál dolgozó munkavállalók, akik akár havi 400 órát is dolgoznak, ami hozzávetőlegesen napi 16 órás munkavégzésnek felel meg. Azt mondta: miután a nyilvántartásokat BKK-s munkatárs írja alá, kijelenthető, hogy mindez a BKK tudtával és beleegyezésével történik. A szóvivő közlése szerint olyan dokumentumok vannak az LMP birtokában, amelyek bizonyítják az állításaikat.

A BKK köteles magyarázattal szolgálni minderre, és válaszolni arra a kérdésre: meddig kívánja támogatni ezt a jogsértő folyamatot – húzta alá Csárdi Antal. Bár a feladatkiszervezés tökéletesen alkalmas arra, hogy a BKK megpróbálja elhárítani magáról a felelősséget, a központnak lehetősége és kötelessége, hogy megkövetelje az alvállalkozóitól a jogszerű működést – tette hozzá.

Az is felvetődik, hogy a városvezetés meddig kíván asszisztálni ehhez a folyamathoz, és mit kíván tenni ezen állapot megszüntetése érdekében – mondta a szóvivő.

Az LMP azt szeretné, ha a BKK és a BKV finanszírozása oly módon rendeződne, hogy az alvállalkozók kikerülnének a BKK működéséből, és azt, hogy a központ biztosítsa és garantálja a munkavállalói jogokat – hangsúlyozta.