hirdetés

Mocsai lesz a Testnevelési Egyetem fő vezetője,bár ehhez nincsenek meg a szükséges papírjai. De ez manapság nem okozhat gondot.  A neves kézilabda guru ugyanis nem titkolta, hogy nemzetközi hírű intézményt faragna a testnevelési karból.  A legmagasabb szinten már megszületett a döntés arról, hogy újra önálló legyen a TF. Így már csak a felsőoktatási törvényt kell itt-ott módosítani, foldozgatni.  azért is, hogy Mocsai Lajos elfoglalhassa az új intézmény rektori posztját.

Ha a parlament elfogadja a hétfőn benyújtott törvényjavaslatot, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF) újra független intézmény lehet, élére pedig a férfi kézilabda-válogatott jelenlegi kapitánya, Mocsai Lajos kerülhet, aki rektorként vezetheti az újra önállóvá váló intézményt.Mocsai ugyanis többször hangoztatta, hogy ha szerepet kap, mindent megtesz, hogy ismét nemzetköz hírű intézmény legyen a TF.

Mocsai, aki évtizedek óta tanít az egyetemen, már korábban is szorgalmazta a TF függetlenné válását. A szövetségi kapitány szerint a Semmelweis Egyetemhez kötött TF számára az elmúlt 14 év „csak leépülést hozott”, de független intézmény rektoraként vállalná a felelősséget az intézmény fejlesztéséért, és nemzetközi hírű intézményt faragna a TF-ből.

Az önálló TF létrehozása érdekében módosítják a felsőoktatási törvényt úgy, hogy a (már nevében is független) Testnevelési Egyetemre nem vonatkozna az az általános kitétel, miszerint egyetem csak olyan intézmény lehet, amelynek legalább három egyetemi kara van. A benyújtott jogszabály-módosítás az alól a kritérium alól is mentesítené az intézményt, hogy az egyetem oktatóinak legalább ötven százaléka tudományos fokozattal rendelkezzen.

Azt pedig kifejezetten Mocsai Lajosra igazított törvénymódosítás lehet,hogy a Testnevelési Egyetem rektorának eztán nem kell majd egyetemi tanárnak sem lennie. Mocsainak nincs meg ehhez a kellő tudományos fokozata.

2012 júliusában a hvg.hu oknyomozásából kiderült,hogy a TF szabálytalanul adott diplomákat, köztük egy Fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő fiánakis. A közel fél évig húzódó ügy kezeléseként már másfél éve is felvetődött, hogy az edzőként nemzetközi szaktekintélynek tekinthető Mocsai Lajos kerülhetne a kar élére, de akkor ez a megoldás lekerült a napirendről.

A diplomabotrányban aztán se a rendőrségi nyomozásnak, se az intézmény belső vizsgálatának az ég világon semmi eredménye nincsen. Úy tűnik elsimították az ügyet.